Бібліотека №115

7.11.2013

З глибини віків

 „Люблю слова ще повнодзвонні,
як мед пахучі та п’янкі,
слова, що в глибині бездонній
пролежали глухі віки...”
М. Драй-Хмара

Напередодні дня української писемності та мови наші читачі (учні 9-х та 10-х класів ЗОШ № 259), які цікавляться національною історією і тисячолітньою традицією її передачі та утворення у слові здійснили цікаву подорож у сиву давнину по сторінках літопису „Повість врем’яних літ”. Мандрувати в часі присутнім допомагали старший науковий співробітник Горовий А. В. та Топілко О. В. - керівник науково-дослідного відділу музейних програм і проектів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Під час цікавого спілкування перед хлопцями та дівчатами у всій повноті і глибині, красі і невмирущості розкрилися образи давнього твору. Створена на межі ХІ-ХІІ ст. ця літературна пам’ятка є не лише цінним джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором, збірником епічних пісень, легенд та переказів. Змістовна розповідь ілюструвалась показом яскравих слайдів: зображенням та скульптурою Нестора Літописця, давніми літописами, зразками текстів та ін.

Закінчення зустрічі перетворилось на діалоги між гостями бібліотеки та її читачами, під час яких сучасна молодь продемонструвала зацікавленість історією своїх пращурів, своїм походженням.
 
 
 
 
 

22.10.2013

                     Поетичні візерунки Лідії Новикової
      Приходять вірші до поетів,
Мов сяйво сонця і зірок.

Бібліотека № 115 для дітей продовжує знайомити своїх читачів з новими українськими авторами та їх творами.
Сьогодні це була поетеса Лідія Новикова – член НСПУ та голова  літературної ради літоб’єднання «Радосинь». Вона пише і для дітей, і для дорослих. Своїм дорогоцінним щастям пам’ятати і любити Л. Новікова щедро ділиться з читачем, стверджуючи, що «багато щастя не буває». Надзвичайно симпатичні її вірші для дітей: «Вітер чубатий», «Солодкі сни», «Качина родина» та ін. Вони пронизані безмежною добротою, напоєні живлющою любов’ю письменниці. І цей посил автора, її помітні порухи душі відчули наші читачі ЗОШ № 248 1-3 класів. Вони завзято разом вивчали і декламували скоромовки, відгадували загадки, насолоджувались влучним, яскравим словом поетеси, приєднавшись до її поетичних мандрів світами і всесвітами.  Дехто з дітей признались, що пробують самі складати казки та вірші. На згадку учні отримали збірки віршів Лідії Новикової для класних бібліотек.
 
 
 
 
 
 
 
 

19.10.2013

Зелений материк в Синьому океані

Австралия — страна наоборот
Она располагается под нами.
Там, очевидно, ходят вверх ногами,
Там наизнанку вывернутый год.
Там расцветают в октябре сады,
Там в январе, а не в июле лето,
Там протекают реки без воды
    (Они в пустыне пропадают где-то).


Цієї суботи, 19 жовтня 2013 р., в бібліотеці №115 для дітей відбулась подорож до найменьшого материка Землі, де все най-най-най... – Австралії. Вирушили у мандрівку, яка проходила під час інтелектуально-розважальної гри «Австралія, якої ми не знаємо», наші читачі 7-го класу (у рамках загальносистемного проекту Деснянської ЦБС «Щаслива Австралія – прекрасний край вічної весни» до 225 річчя Австралії як країни).
 
 
 
Розпочалась подорож з мозгового штурму, під час якого мандрівники виявили особливості країни, її флори та фауни, чим вона відрізняється від інших. І вже потім всі подивились відео з основними відомостями про материк. Знайомство з маловідомою землею продовжилось за допомогою відеовікторини, де на читачів чекали незвичні зустрічі з мешканцями країни, яких більше ніде не побачиш.
Подорожувати нашим розумникам допомагала книжково-ілюстрована виставка-енциклопедія «Австралія - terra incognita» та інтернет, бо кожна команда мала ноутбук і могла використати інформацію, що пропонує всесвітня павутина. На завершення подорожі команди отримали творче завдання: зробити презентацію Австралії, використавши всю інформацію, що отримали під час заходу. Юні мандрівники добре впорались з усіма завданнями і під час дружнього чаювання вирішили, що готові відвідати цю чудову країну не тільки віртуально, але й реально.
 
 

02.10.2013

Подорож книжковим містом

    Прочитаних книг виростає сім’я
    Все більша з книжками дружба моя
    Узимку,  улітку – у всі мої дні,
    Усюди вони при мені.
 
Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек до нас завітали учні молодшого шкільного віку приватної школи-садка «Аратта».  Вони з великим ентузіазмом взяли участь у бібліотечній бліц-хвилинці «Хто багато читає, той багато знає». Під час хвилинки-цікавинки уважно прослухали стислу інформацію про бібліотеку та книгу, із задоволенням відповіли на питання бліц-вікторини, створили ланцюжок українських прислів’їв про книгу, активно виконували завдання казкового лото. А потім наші нові читачі намалювали свої враження від першої зустрічі з бібліотекою. І ось, що вийшло…
Сподіваємось, що таких зустрічей буде ще багато!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7.09.2013

«Моя професія – бібліотекар» до Всеукраїнського Дня бібліотек

Так, я книгар. Не лікар, не аптекар,
Не інженер, не вчитель, не банкір…
Я більше: Я Книгар! Бібліотекар!
На заздрість всім, всьому наперекір!

Чи багато сучасних підлітків мріють стати бібліотекарями? А чи знають вони взагалі чим займається бібліотекар?
 
Ми вирішили “відкрити” професію, зробити її зрозумілою, розповісти про неї яскраво і правдиво. Запросили дівчат 7-го класу ліцею "Києво-Могилянський колегіуму" ні, не на екскурсію, а на свої робочі місця, щоб пояснити, в чому полягає наша “внутрішня робота”. А провідником дівчат у бібліотечному світі стала Катерина Анатоліївна Лисиця – досвідчений бібліотекар абонементу молодших класів.
 
 
 
Користувачі бібліотеки виявилися досить терплячими,  поки дівчата шукали їх формуляри, а потім за каталогом перевіряли чи є потрібна їм книжечка.
 
А ще дівчата допомагали виявити боржників та попередити їх телефоном про заборгованість.
 
 
 
Ми побачили і відчули зацікавленість роботою бібліотекаря, дівчата зголосились стати волонтерами та допомагати під час шкільних канікул. І нехай, йдучи назустріч побажанням батьків, вони виберуть інші спеціальності. Можливо, вони розкажуть своїм дітям про нашу дивну професію. Адже є маса прикладів, коли через десятиліття такі діти повертаються до нас на роботу.
 

1.09.2013

«Свято знань-свято творчої дитини»

Квіти, сонце, море сміху
Рік навчальний всім на втіху

У рамках Дня знань 1 вересня на Хрещатику пройшло «Свято творчої дитини». На головній вулиці країни позашкільні заклади Києва продемонстрували і розповіли дітям та їхнім батькам про розмаїття можливостей для змістовного дозвілля юних киян. Діти прийшли показати свої здібності, знайти нові захоплення. Вони мали можливість взяти участь у майстер-класах та обрати заняття до вподоби.
 
 
 
 
 
 
Разом з позашкільними закладами Деснянського району, які займаються розвитком творчих здібностей маленьких киян, в цьому святі дитячої творчості взяли участь і бібліотеки  для дітей Деснянської ЦБС. Діти змогли проявити свої здібності відповідаючи на запитання вікторини «Таємниці шкільного ранця», побували у «Містечку веселого дозвілля», познайомились з цікавими, яскравими, дитячими виданнями, представленими на книжкових виставках.
 
Сподіваємось, що все це стане школярам у пригоді і допоможе у навчанні.
 

20.07.2013

Ось воно яке наше літо…

Вже стало традицією у вихідні дні проводити у затишних куточках району розважальні заходи для  мешканців. Так, 20 липня  бібліотека №115 для дітей взяла участь у  заході «А у нас у дворі», який організували для  громади  району управління культури, туризму та охорони культурної спадщини разом з  відділом  у справах сім’ї, молоді  та  спорту Деснянської райдержадміністрації. Розвага була веселою та пізнавальною. Поруч з спортивними змаганнями, бібліотекою  увазі відпочиваючих була запропонована яскрава екскурсія по книжково-ілюстрованії виставці «Містечко веселого дозвілля». Із захопленням роздивлялись і дорослі і малеча малюнки ілюстраторів. Творчі особистості  самі мали змогу проявити свої таланти малюючи на асфальті та  взявши участь у літературній вікторині  «Чи знаєте ви казки та їх героїв» і  конкурсі на кращу придуману історію про спорт. Свої акторські здібності можна було проявити позмагавшись у веселій плутанині. Конкурс загадки з сюрпризом завоював прихильність дітлахів. До речі, без призів ніхто не залишився.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Долучайтесь до наших літніх читань!
Перетворіть свій відпочинок в незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове.
Подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом.
 
 

13.07.2013

Театралізоване дитяче свято
«Піратські пригоди»
 
Під зеленими вітрилами літа тривають шкільні канікули і дітлахи весело проводять свій вільний час.

В суботу 13 липня всю малечу разом з батьками запросили на театралізоване дитяче свято «Піратські пригоди», яке проводилось за участю Центру естетичного виховання «Гармонія» та державної адміністрації Деснянського району.

Тимчасово територія Центру «Гармонія» перетворилась на острів з піратським табором. Всім дійством керував бравий пірат, а допомагали йому герої дитячих книжок Вінні-Пух та Тигра. Розважаюча частина, як завжди, цікава та насичена.

Щоб поринути в атмосферу пригод, дізнатись більше про  піратів бібліотекарі підготували захоплюючу книжкову виставку «Лицарі чорних вітрил», піратські вікторини та конкурси. Книжки про піратів помандрували до юних читачів!

Також бібліотекарі рекламували свої послуги, пропонували всім охочим долучитись до читання та стати користувачами бібліотеки. Приємно, що дорослі і діти залюбки спілкувались з нашими працівниками бібліотеки та активно гортали сторінки книжок.
 
 
 
Сподіваємось, що наступна зустріч з новими друзями відбудеться уже в бібліотеці.  
 

27.06.2013


Мандруй у літо разом з бібліотекою
Веселимося, читаємо, літечко вітаємо

Закохайся в літо!
Закохайся в книгу!


Літні канікули – це справжнє свято для школярів, найкращий відпочинок для них.
Гамірно та весело розпочала роботу літня читальна зала нашої бібліотеки акцією «Міняю кульку на віршика». Ми запросили всіх друзів книги – дітей, батьків, бабусь, дідусів разом цікаво та весело із користю провести час.
    У нас можна було:
-    читати та роздивлятись книжки;
-    гратися;
-    малювати на асфальті;
-    пускати мильні бульбашки;
-    декламувати вірші;
-    спілкуватись с друзями.
    Велику увагу привернули до себе яскраві книжки з виставки «Острів читання на планеті Літо». Гратися, малювати та спілкуватись з батьками нам допомагали фахівці соціальної роботи Деснянського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Драник Наталя, Герасимчук Ганна та Федорчук Ольга.

Літо набирає обертів! Не гай часу!
До зустрічі в бібліотеці!

 
 
 
 
 
 
 
 

12.06.2013

«Рицарі чорних вітрил »
«В флибустьерском
дальнем синем море
бригантина поднимает паруса»

Кого називали віталійськими братами та букон’єрами? Хто такі барбарески? Чим закінчилась епоха карибських піратів? Хто переміг корсарів? Про це та ще багато цікавого з історії піратства дізнались діти з літнього клубу дозвілля «Канікули» центру дитячої та юнацької творчості Деснянського району під час літературної подорожі «Пірати, корсари, флібуст’єри…». Подорожуючи в часі разом з бібліотекарем, присутні переконались, що насправді піратство тісно пов’язане з розвитком торгівлі, війнами, політикою і що морські розбійники з художніх творів та кінострічок не мають нічого спільного зі справжніми піратами, бо всі вони були злодіями, розбійниками, шахраями: жорстокими, безжалісними, жадібними.
Представлені книги викликали певну цікавість у школярів і багато хто виявив бажання їх прочитати.
Закінчилась зустріч переглядом відомого мультфільму «Острів скарбів» за одноіменним пригодницьким романом  Р. Стівенсона.
 
 
 
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter