Бібліотека №115

15.11.2012

Мова – життя основа

Як прислів’я чудове

Йде від роду до роду,

Що народ – зодчий мови,

Мова – зодчий народу.

 Д. Павличко

 
Наші предки залишили нам у спадок найбільше, найсвятіше і найдорожче багатство – слово. Ото калинове, джерельне рідне слово, яке є оберегом національної культури, історії та духовності.
 
9 листопада, в День української писемності та мови в читальній залі для учнів 5-9 класів відбувся інтелектуальний турнір «Мова – життя основа», участь у якому брали учні 7 класу ЗОШ № 259, які змагались у знанні мовних загадок, народних прислів’їв, скоромовок, фразеологізмів, епітетів та метафор.
 
Учасники заходу зарядились гарним настроєм, проявили кмітливість та логіку. А наостанок учасники турніру прикрасили українські віночки стрічками з компліментами рідній мові.
 
Діти ще раз переконалися, що треба зберігати й плекати рідну мову. А хто може робити це краще за її носія?! Пам’ятаймо, ми - українці!
 
 
 
 
 
 
 

30.10.2012

«Осінній ярмарок»
Приходить величава і чарівна красуня-осінь - золота царівна
     А у нас в бібліотеці знову свято, свято осені. Упродовж п`яти днів читальна зала дитячої бібліотеки була схожа на художню галерею, де на виставці «Осіння фантазія» демонструвались дитячі саморобки з природного матеріалу, а саме з фруктів, овочів, осінніх листочків, квітів. Подивитись на ці витвори дитячого мистецтва змогли всі бажаючі: і наші читачі і ті, хто вперше завітав до бібліотеки. Всього на виставці було представлено 85 поробок із 18 навчальних закладів Деснянського району.
 
 
 
 
 
 
 
     В програмі «Осіннього ярмарку», відкриття якого відбулося 25 жовтня разом із журналом «Жирафа Рафа», були також конкурс на краще виконання поетичного твору про осінь, конкурс скоромовок та мовні ігри. Усі вони супроводжувались сміхом, добрим гумором та гарним настроєм, тим більше, що ніхто із присутніх не залишився без подарунку-кожен учасник отримав сувенір на згадку про свято.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10.10.2012

Красною кистью
Рябина зажглась.
Падали листья
Я родилась.
М. Цвєтаєва
„... мне имя – Марина
Я – бренная пена морская.”

10 жовтня 2012 року дитячу бібліотеку № 115 для дітей заполонило пекуче, шалене слово поезій Марини Цвєтаєвої. На літературній медіагодині зібрались читачі – шанувальники творчості видатної російської поетеси. Бібліотекар розповіла про складну трагічну долю письменниці та її творчість. Розповідь перемежовувалась показом слайдів із сімейного альбому Цвєтаєвої.
 
Впродовж заходу лунали вірші та романси на слова поетеси у виконанні відомих артистів (матеріали було взято з інтернет-сайтів).
 
Присутні мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою „Моим стихам, как драгоценным винам, настанет свой черед”, на якій були представлені збірки поезій М. Цвєтаєвої, літературознавчі матеріали та періодичні видання.
 
Насичена позитивними емоціями атмосфера зустрічі ще раз підтвердила, що незважаючи на складність сприйняття поезії М. Цвєтаєвої, сучасна молодь, все таки, намагається її зрозуміти.
 
 
 
 
 
 

24.09.2012

Історія Криму в легендах

Сьогодні маленькі читачі бібліотеки № 115 (школа «Вікторія», 2 клас) продовжили знайомство з нашою країною за проектом «Відкриваємо Україну». А мандрували вони най-південнішим краєм нашої держави – півостровом  Крим, яке здійснили за допомогою книги Є. Білоусова «Казки та легенди Криму».
 
 
 
Виявилось, що історія своєї країни – це вже не так і нудно, якщо вивчати її за допомогою «історичних казок»  Є. Білоусова. Дітям надали можливість приміряти на себе ролі сміливих грецьких поселенців та безстрашних правителів-воїнів, славних українських козаків. Мандрували вони і загадковим Тмутараканським князівством. За допомогою авторської вигадки з присутніми розмовляли гори, ріки і долини, птахи, риби і звірі.
Коли знайомство з книгою закінчилось, на питання «Чи хоче хтось її почитати?» всі разом відповіли «Так».
 

17.08.2012

Вже традиційно, щоп’ятниці, працівниками бібліотеки № 115 «відчиняються двері» літньої читальної зали для всіх охочих. Цього разу книжкова галявина під відкритим небом запрошувала юних читачів, а також їхніх батьків ознайомитися (а комусь й пригадати) з творчістю відомого дитячого  поета та письменника – Чуковським Корнієм Івановичем, автором таких відомих віршів та оповідань як: «Лікар Айболить», «Мийдодір», «Муха-Цокотуха», «Федорине горе» та інші.
 
Бібліотекарями було підготовлено тематичну виставку книжок та облаштовано спеціальні місця для читання де всі бажаючі мали змогу взяти вподобану книжку і поринути у вир подій казкового світу К.І. Чуковського.
 
Для зовсім «маленьких» відвідувачів, які ще не вміють самостійно читати, було організовано майданчик, де зачитувались найбільш популярні твори автора.
 
Також, волонтерами бібліотеки було проведено конкурс малюнків на асфальті серед дітей, що відвідали «бібліотеку під відкритим небом».
 
 
 
 
 

8.08.2012

"Найкращі ліки для всіх – сонце, повітря і сміх"
Валеологічні хвилинки


Стало доброю традицією кожної п’ятниці в літній читальній залі проводити тематичні зустрічі з читачами.
 
Цього разу бібліотекарі організували валеологічні хвилинки "Найкращі ліки для всіх – сонце, повітря і сміх": облаштували виставку книжок «Рухливі, веселі, винахідливі», цікаво і доступно розповідали молодим мамам про режим дня, корисне харчування, загартовування діточок та знайомили з літературою про здоровий спосіб життя.
 
З читачами-підлітками грали в настільну гру "Крок за кроком". Мета гри: формування навичок відповідальної поведінки щодо власного здоров'я.
 
За допомогою підлітків-волонтерів організували акцію - конкурс малюнків на асфальті з популяризації здорового способу життя “Хочу рости здоровим!”, рухливі ігри, загартовування.
   
 
 
 
 
 

 

13.07.2012

Щасливий дар творити для дітей
Ігор Січовик
Знайомство з творчістю дитячого письменника – мешканця Троєщини Ігоря Січовика

Для дітей Ігор Прокопович написав дуже багато веселих та пізнавальних віршиків і казочок: «Казки та казочки», «Спритні пальчики», «Математичні ігри», «Тисяча скоромовок», «Котячі дражнилки», «Веселі загадки», «Дитячі усмішки», які вчать логічно мислити, збагачують словниковий запас, розвивають пам’ять малечі. Ігри з буквами та словами відчиняють перед дітьми двері у цікавий світ рідної мови, розвивають інтелект, прилучають їх до творчості. Саме ці навчально-пізнавальні методи використав автор у своїх книгах „Словограй” та „Мовограй”, які користуються надзвичайною популярністю у дітей, їхніх батьків, вихователів та вчителів початкових класів.

А ми - бібліотекарі - завжди раді познайомити читачів з цікавою літературою. Тому на літній галявинці облаштували виставку книжок Ігоря Січовика. Дітлахи та їх батьки із задоволенням цитували чотиривіршики:
 
Я читаю книжку
Про кота і мишку.
А котик і мишка
Сміються під ліжком.
 
каламбури:
Їжачиха сину ш и л а
Чобітки без голки й ш и л а

Ігор Січовик є найкращим читачем нашої бібліотеки, він неодноразово влаштовував автограф-сесії для наших юних читачів. У фондах бібліотеки зберігається чимало книжок, подарованих автором.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

6.07.2012

Сьогодні Купала – срібна роса впала

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят - Купало або Купайло.

На нашій «Книжковій галявинці» вже традиційно по п’ятницях зібралися читачі, цієї п’ятниці - щоб ознайомитись з традиціями українців. Бібліотекарі  підготували книжкову виставку «Срібна купальська роса», вікторину «що Ви знаєте про зелені свята» та народознавчу бесіду про символіку рослин, які складають український віночок, обрядодійства, пов'язані з ним. Діти власноруч плели купальські вінки та співали купальські пісні.
 
 
 

26.06.2012

У нас в гостях «Жирафа Рафа»
(Презентація журналу «Жирафа Рафа»   в бібліотеці №115   для дітей)
 19 червня до  нас завітала в гості «Жирафа Рафа» - Всеукраїнський розвивально-пізнавальний журнал.  Менеджер проекту Іщук Жанна та інші співробітники редакції ознайомили читачів бібліотеки, що відпочивають у шкільних оздоровчих таборах Деснянського району, з останнім номером  «Зін - прибулець з Космосу!». Діти із захопленням мандрували сторінками журналу, ознайомились з цікавими рубриками, отримали подарунки – різні номери «Жирафи Рафи»! Редакцію очікував сюрприз, читачі  теж підготували подарунок гостям:  зробили м’яку іграшку Жирафу Рафу - символ видавництва. Керівник проекту Юлія Сливка пообіцяла присутнім  презентацію  восени нового журналу для дітей  «Абсолют». Чекаємо  з  нетерпінням!
 
 
 
 
 
 
 

 

20.06.2012

«Крізь дзеркало, або в гостях у Білої королеви»

 

В  бібліотеці №115 для дітей пройшла  бібліоніч за мотивами книжок Льюіса Керролла «Крізь дзеркало...», або що буває з казкою після того як її прочитали.

Ніч пройшла у формі літературного квесту для дітей 10-12 років Києво-Могилянського колегіуму та ЗОСШ № 250

Мандруючи лабіринтами бібліотеки, читачі знаходили чарівні напої, підбирали ключі до «таємної кімнати», грали в Шаради, Переплутаниці, Шахи (фігурами були самі діти), в «Показуху». Знавці книжок отримували підказки, які вказували де знаходиться приз, а саме книга «Аліса в Задзеркаллі».

В книзі лежали запрошення на «божевільне чаювання». За чаюванням читали вголос книгу-приз, гадали на чайній гущі, ділилися враженнями від гри.

Батьки тим часом грали в інтелектуально-психологічну гру  за сюжетами детективів.

Опівночі діти почали вкладатись спати. Діставши спальники, вони отримали «казку на ніч» -фільм Тіма Бертона «Аліса в країні див».

Ніч в бібліотеці закінчилася. Але у дітей залишилося бажання прийти знов до бібліотеки, взяти цікаві книжки та прийняти участь у нових захоплюючих мандрах та пригодах.


 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter