Бібліотека №115

03.04.2015

Казкова наука Андерсена

 

Кожен квітень для всіх книгофілів розпочинається справжнім святом казки. Адже, саме другого квітня і дорослі, і малі вітають один одного з днем народження Ганса Крістіана Андерсена, який започаткував свято Дитячої книги в усьому світі.
 
Талант загальновизнаного кращого казкаря розцвів на грунті фольклорної традиції. Чарівники, феї, чудернацькі мешканці лісів і водойм, - герої книжок Андерсена, - усі родом з народної фантазії. Але перипетії і перешкоди, які постають на шляху вигаданих героїв, у творах казкаря несуть повідомлення реальним людям, з їх радостями, бідами, недоліками, подвигами та пристрастями.
 
Ювілей, 210 років з дня народження великого казкаря у бібліотеці 115 ми відзначали пишно, людно і довго. 1 та 2-го квітня вихованці ОКЦ «Дивосвіт» (клуб «Юність» та «Лотос»), гуртка «Розумне малятко», школи-дитячого садка «Мрія» блукали сторінками андерсеніани, яку представили книжкові виставки «Казкар століть» молодшого відділу обслуговування  нашої бібліотеки.
Протягом влаштованої бібліотекою мистецької години «З чарівним пензлем по казках Андерсена» діти, не без цікавості, слухали розповідь про життя данського письменника, відповідали на питання літературної вікторини «Казки великого чарівника». Плідним результатом святкування стала різнобарвна галерея персонажів історій Андерсена, створена малюнками учасників ізостудій центру «Дивосвіт».
Шанувальників казок Ганса Крістіана ледве вдалося помістити у зімпровізований кінозал, де і діти, і дорослі переглядали мультиплікаційні стрічки за мотивами казок письменника.
Варто зазначити, що відвідувачі залишили пустими полиці з казками данського письменника у залі молодшого абонементу, тож, приходьте на Андерсена до читальної зали. 
Казкові персонажі Андерсена вчать нас добру і справедливості у реальному соціальному просторі. Книжки данського письменника крізь світи вигаданого та неймовірного несуть нам щось справжнє і вічне.
 

26.03.2015

Він тут ходив, він тут любив, кияни!

(Краєзнавча мандрівка)

 

Сьогодні у бібліотеці № 115 відвідувачі мали змогу помандрувати простором і часом, вирушивши по місцях шевченківського Києва.
 
Дослідники життя і творчості Кобзаря стверджують, що за все життя письменник у Києві прожив зовсім небагато, але враження та відчуття, залишені містом, виринатимуть у багатьох творах поета і художника.
 
В основу сьогоднішньої літературної мандрівки лягла остання книга шевченкознавця Петра Володимировича Жури «Шевченківський Київ». Завдяки ґрунтовним дослідженням П. Жури, які спираються на широкий матеріал першоджерел: фотографій, архівних документів, спогадів сучасників, рідкісних видань, історичних нарисів, ми маємо змогу зрозуміти і відчути значення Києва для Кобзаря, дізнатися про дні проведені поетом у «прекрасному Києві», - як він говорив про наше місто.
 
Завдяки літературній екскурсії київськими місцями Тараса Григоровича, відвідувачі бібліотеки дізналися нових подробиць з життя поета. Книжка «Шевченківський Київ» дає змогу побачити наше місто очима Кобзаря, відчути запахи, звуки і відчуття, які творили Київ ХІХ ст.
 

25.03.2015

Книжкове розмаїття
 
Тиждень дитячого читання у самому розпалі. Вітаємо всіх любителів книжок та читання, загалом! У бібліотеці 115 для вас підготували чудові свіженькі весняні тематичні книжкові виставки.
У читальній залі для користувачів старшого віку «Весняна книжкова вітрина» пропонує канікулярне чтиво на будь-який смак і вподобання. Відпочивайте від шкільної програми читаючи. Тим паче, сонце, парки, затишні сквери та свіжопофарбовані лавки вже чекають на вас із книжками.
 
Розташована у відділі молодших читачів бібліотеки виставка-привітання «Казкотерапія від Лесі Ворониної» (до 60-річчя від дня народження письменниці) пропонує вам набиратися сил перед наступною навчальною чвертю блукаючи по сторінка загадкових та таємничих творів письменниці.
 
 
 Усіх розумних та сміливих запрошуємо долучитися до бібліотечної акції «Прочитали – хочемо розповісти». За літературним законом кожен твір, прочитаний вами, воліє отримати ваших відгуків, роздумів і міркувань. Тож, приходь, залишай свої літературні враження у письмовій формі у відділі старшого абонементу, принось радість авторам, авторкам та, звичайно ж, бібліотекаркам.
Як завжди, чекаємо на вас у бібліотеці та бажаємо плідного відпочинку!
 

16.03.2015

«Що таке мистецтво?»
 
(заняття клубу «Дивовижний світ мистецтва»)
Шістнадцятий весняний день теплого березня тішить нас не лише сонцем, а й світлом товариського спілкування. Сьогодні відбулася чергова зустріч клубу «Дивовижний світ мистецтва».
 
 
Бібліотекар  із членами клубу, спільно намагалися відшукати відповіді на питання: що таке мистецтво, де з ним можна зустрітися, як із ним порозумітися.

Школярі та школярки вперше познайомилися із репродукціями відомих творів світового мистецтва і дізналися, що мешкають вони не лише у музеях світу, а й у книжках нашої бібліотеки, представлених книжковою виставкою «Дитина і світ прекрасного» і, звичайно ж, широко розповсюджені у мережі Інтернет. Тобто, доступ до прекрасного зручний і безперешкодний, а зустріч із творчими надбаннями людства вимагає лише незначних зусиль і палкого бажання.
 
На наступному занятті ми будемо обговорювати постать художника і досліджувати умови, які роблять його творчість великою і визначною. Запрошуємо на наступні засідання клубу усіх охочих, небайдужих до мистецтва та нових знань.
 

20.03.2015

«Добра і вірна подруга малят»

У рамках проведення святкових заходів присвячених Тижню дитячого читання 20 березня  бібліотека №115 завітала до дитячого садка-школи «Мрія». Працівники бібліотеки  ознайомили вихованців «Мрії» з тим, де живуть дитячі книги, з поняттями «бібліотека», «книжка», «читач», «формуляр», «абонемент», розповіли про порядок роботи бібліотеки, про книжкові скарби, які бережуть для вас наші фонди. Особливої радості принесли маленьким читачам яскраві книжки, які також завітали на бібліотечний урок «Де живуть дитячі книги?».
Книжка запрошує  в гості кожного з вас!
 
 
 
 
 
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter