Бібліотека №115

12.12.2012

 «Горнятко для малят»

Своїм дітям ми завжди даруємо свято, навіть коли воно не за календарем. Взимку все починається з того, що першим до дітей приходить Миколай і чемним діткам завжди щось дарує. Але є дітки, яких щасливі події майже обминають. А вони весь рік були чемними, гарно навчались та писали листи Миколаю...
 
 
 
Наша бібліотека приєдналась до акції «Горнятко для малят». Впродовж майже місяця бібліотекарі, читачі і просто небайдужі люди несли в бібліотеку чашечки, книжки, іграшки, солодощі. Всього зібрали 129 горняток, вісім коробок книжок, іграшок, наборів для дитячої творчості, одягу, солодощів, тощо.
 
 
 
В субботу 08.12.2012р. учні Києво-могилянського колегіуму писали листи своїм одноліткам в с. Стара Басань, допомогали пакувати чашечки та спорудили чудову бібліоялинку з книжок, подарованих читачами.
 
14.12.2012  всі зібрані речі будуть доправлені через наших друзів-волонтерів до Старобасанської школи-інтернату (Чернігівська обл.).
 
 

01.12.2012

«Аз, буки, веди...» Урок в давньоруській школі
(майстер-клас давньоруського письма)

“Володимир же... пославши
почав він забирати в нарочитої чаді дітей  
і віддавати їх на навчання книжне;
матері ж дітей цих, плакали по них,
як по померлих плакали”.


Навчальний рік в давнину починався з появою першого снігопаду, отож не випадково учні 6-х класів Києво-Могилянського колегіуму зібрались в бібліотеці №115 для дітей Деснянського району, щоб перенестись крізь 10 століть в першу школу на Русі, яку започаткував Володимир Великий.
 
 
 
 
 
Діти ХХІ століття швидко розібралися в староруському алфавіті та цифрах і позаздрили школярам минулого, в яких були всього лише чотири уроки: правопис, числення, Закон Божий і співи. До того ж, діти в захваті від можливості писати гусячим пір'ям. Це куди цікавіше, хоча і складно.  
 
 
 
А ще діти дізнались про книгописання, перші книгозбірні, про бібліотеку Ярослава Мудрого, книгозбірню Софійського собору, що налічувала 950 томів та ще багато цікавого.

 
 

Коли учні дізнались про горохове покарання в Київській Русі, всі дружно виявили бажання бути покараними і поставленими голими колінами на горох. Їм боляче, але терплять і говорять, що так карати повинні і в сучасних школах. Двійка в щоденнику — серйозне випробування, але потрібні і інші методи. А ще - різка - була на Русі основним засобом стимуляції дітей у шкільній практиці.

Швидко минув урок і учні жалкували, що не було перерви на обід і вони не встигли скуштувати каші з глиняного гонщика  і стати однокашниками...

 
 

3.12.2012

Свято дитинства «Хай живе надія»  
 
«Куда уехал цирк?». А поїхав він на вулицю Бальзака, 28 до бібліотеки № 115 для дітей Деснянського району, де бібліотечними працівниками разом із партнерами було проведено  свято для маленьких читачів з обмеженими можливостями здоров’я «Хай живее надія» з нагоди Міжнародного дня інвалідів. Цирковими артистами були студенти ІІ курсу Муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва. Разом з мімом Сєвою та акробатами Жужою та Алісою діти із задоволенням грали в ігри, співали, брали участь у дійстві: водили хороводи, вчилися жонглювати. 
 
 
 
Кожен з маленьких відвідувачів отримав сувеніри, які надала районна організація «Діти Чорнобиля». Для покращення святкового настрою дітей пригостили солодощами та фруктами.
 

29.11.2012

«Серця відкриті дітям» –така назва проекту за яким працює дитяча бібліотека № 115. Отримати часточку тепла, турботи та уваги напередодні Міжнародного дня інвалідів змогли вихованці школи-дитячого садочка «Мрія», який відвідують діти з обмеженими можливостями здоров’я. Радості та щастя не було меж у вихованців ,коли  до них в гості завітали разом із бібліотекарями представники розвивально-пізнавального журналу «Жирафа- Рафа». Із захопленням діти слухали розповідь про цікаві та надзвичайні випадки у житті героїв журналу.  Персонаж журналу комедійний листоноша,  зійшовши ніби  з сторінок цього видання, порадував дітлахів веселими іграми – мовною  «Так чи ні?»,  «Відгадай хто де працює», « Загадковий ланцюжок». В свою чергу діти також підготували подарунки своїм наставникам та гостям - різнобарвну та дуже красиву колекцію малюнків жирафів та святковий концерт.
 
 
 
 
 
 
 
Із подарованими на згадку журналами та гарним настроєм, а головне з  вірою  в добро-так закінчилося свято.
 

23.11.2012

«Право у світі дитинства»

 «Право є мистецтво добра і справедливості»
 
Що таке право як найвище досягнення людської цивілізації? Якою є структура системи права? Які існують правопорушення і відповідальність за них? Як «народжуються закони?»  На всі ці та інші запитання можна було знайти відповіді під час тренінгу «Права дітей у сучасному світі», що пройшов у бібліотеці № 115 для дітей. Учасниками були лідери учнівського самоврядування навчальних закладів освіти Деснянського району та волонтерів Деснянського Районного Центру соціальної служби для молоді. У роботі взяли участь досвідчені фахівці з Київського університету права НАУ України: Левковська Г. П. (проректор з навчально-виховної роботи), Короленко М. П. (декан юридичного факультету), Шляхов І. (студент ІІ курсу університету, Президент студентського Парламенту) та Брезанська О. В. (зав. юридичною клінікою «Фенікс»). Під час жвавих дискусій учасники з’ясували, що в сучасному світі велика увага приділяється праву на публічну інформацію та захист персональних даних, а також те, що для держави та суспільства дуже важливо, щоб разом  з правами діяли і моральні засади.
 
 
 
 
 
 
Для присутніх бібліотекарями були підготовлені книжкова виставка «Права дітей у державних документах» та огляд представленої літератури.

Найактивніше обговорення викликала яскрава медіа-презентація  «Конституція Країни Дитинства».
 
В процесі обговорення учасники тренінгу дійшли до висновку, що Україні ще потрібно багато зробити, аби в повній мірі реалізувати положення про захист прав людини.
 
 
 
 
 
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter