Бібліотека №115

12.03.2014

Літературно-мистецька година
«Ми малюємо слово Кобзаря»
З нагоди 200-річчя вшанування Великого Кобзаря наша бібліотека разом з культурно-освітнім  центром «Дивосвіт» провела літературно-мистецьку годину «Ми малюємо слово Кобзаря». Цей захід виявив  у талановитих вихованців художньої студії неабияку цікавість. Під час розповіді бібліотекаря, спілкування один з одним, слухаючи та роздивляючись твори Шевченка, діти з’ясували, що вірші поета можна не тільки читати і слухати, а й малювати: як сказали юні художники: «Коли читаєш, то зразу й все уявляєш». Діти уважно передивились всі матеріали, літературу представлену на книжковій виставці про життя  та творчість Кобзаря, і взялися до роботи. По-дитячому, але з вигадкою вони робили ескізи до своїх малюнків, які завершать вже вдома. Так що найближчим часом в бібліотеці з'явиться виставка дитячих малюнків.  Будемо чекати! Майже кожен з дітей залишав бібліотеку, тримаючи в руках книжечки з поезією Великого Кобзаря.
 
 
 
 
 
 

4.03.2014

У вінок шани Кобзареві
 

Живи, поете, в образі і в граніті,

Живи, поете, в пам’яті людській,

Живи в піснях, живи у „Заповіті”,

У слові праведнім, у славі віковій!

  Л. Дмитренко
    
Генію Тараса – 200 років. Просторо в цьому імені. В ньому вся історія наша, все буття, бо Україна – це Шевченко, а Шевченко – це Україна. Шевченко завжди попереду, до нього треба доростати всім життям.

4 березня це спробували зробити наші читачі 1-3 класів ЗОШ № 249, долучившись до творчості Кобзаря. Своїми дзвінкими дитячими голосочками проникливо і душевно читали його поетичні рядки, такі прості, щирі, співучі, які прославляють рідний край і свій народ.
Дітям була представлена і книжкова виставка „Живуть, Тарасе рідний, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово”, на якій презентовані твори ювіляра і література про його життя і творчість.

Емоційного забарвлення надала заходу демонстрація барвистого ролика створеного Національним музеєм ім. Т. Шевченка на вірш „Садок вишневий коло хати” та чудове виконання пісні „Тече вода” на вірш Т. Шевченка. Яскраво виглядали маленькі читці одягнені у вишиванки і віночки.
 
Тож приходьте! Ми чекаємо на усіх шанувальників творчості Великого Кобзаря. Научайтесь та читайте неповторні рядки його поезії.
 
 
 

22.01.2014

Фантастичний світ Марії Приймаченко

"Роблю сонячні квіти, бо люблю людей, роблю на щастя людям,
щоб квіти мої були, як саме життя народу".
М. Приймаченко
 
Одним із здобутків української та світової культури XX століття є творчість Марії Приймаченко -  української художниці, майстра народно-прикладного мистецтва. Її творчість надзвичайно багатогранна, а малярська манера – індивідуальна. Художниця створювала власний символічний Всесвіт, вражаючий своєю незбагненністю.

З нагоди 105-річчя від дня народження майстрині, в бібліотеці №115 для дітей відбулося засідання клубу «Чомусик» - година мистецтва «Вічна загадка Марії Приймаченко».
 
Співробітниця Національного музею українського народно-декоративного мистецтва Нікітіна Н. В. познайомила учнів 5 класу ЗОШ № 259 з неповторним світом образів створених М. Приймаченко яких у природі не існує. Розповідь супроводжувалась демонстрацією слайд-шоу з її картин. Діти були не байдужими, виявили зацікавленість до творчості художниці та задавали багато питань, на які отримали вичерпні відповіді.
 
Ми сподіваємося, що споглядання її картин подарувало нашим читачам не тільки гарний настрій, а й натхнення на власну творчість.
 
 

17.01.2014

Літературно-музичне свято “Нас єднає Шевченкове слово”

Покоління поколінню
Про тебе розкаже
І твоя, Кобзарю, слава
Не вмре, не поляже


В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам`ятає і шанує людство. До них належить й ім`я великого українського поета Тараса Шевченка. 2014 рік присвячений 200-річчю від дня народження Кобзаря і оголошений в Україні Роком Тараса Шевченка.
 
Літературно-музичною композицією «Нас єднає Шевченкове слово» в бібліотеці №115 була відкрита низка культурно-мистецьких заходів  Деснянської  ЦБС присвячених цій даті.
У підготовці літературно-музичної композиції взяли участь наші читачі учні 6 класу ЗОШ № 259.
 
Читання кожного вірша супроводжувалось акомпонементом на бандурі, що створювало певну атмосферу в залі та підкреслювало емоційність та красу шевченкової поезії. Справжньою окрасою заходу стало виконання пісні про Україну ансамблем бандуристів школи мистецтв №3. Проникнутись духом творів Кобзаря допомагала також демонстрація уривків з кінофільму «Тарас Шевченко» , прослуховування чудового виконання пісні «Зоре моя вечірняя» та уривок з фільму, який відображає дитяче сприйняття віршів Т.Г.Шевченка за допомогою малюнків.
 
А для наших читачів і всіх бажаючих зустрічі з особистістю Шевченка та його творами будуть продовжуватись.
 
 

25.12.2013

Новий рік, Новий рік
Вже ступає на поріг.
Бути танцям круг ялинки,
Бути пісням, бути грі.
В. Малишко
Знову казка прийшла новорічна
 
Сьогодні в бібліотеці № 115 для дітей весело, гамірно, всюди лунає запальна музика. По читальних залах в яскравому вбранні пересуваються королі та принцеси, д’Артан’ян, Кощій Безсмертний, Аладін та східні красуні, Кікімори та Бабки-Йожки, які більш схожі на сучасних пані. Зараз вони всі мешкають в новорічній казці, (у повсякденному житті це учні 3-а класу, школи № 312) і беруть участь у новорічному святі „Скоро скоро Новий рік переступить наш поріг.”
 
Казка, Новий рік – це все загадкове, чарівне, тому і майстер-клас з пісочної анімації, в якому взяли участь наші казкові  герої, теж був незвичайним і чудовим. Діти побачили, як на їх очах створюється піщана казка про Вінні-Пуха, а потім вони самі мали змогу перетворитися на справжніх художників і теж малювали на піску. Потім хлопців та дівчат чекав мім і всі захоплено подивились зимову пантоміму та погралися з мімом у сніжки.
Кульмінацією свята стали ігри та конкурси, які запропонували Дід Мороз та Снігуронька. Програвших не було і, звичайно, ніхто не лишився без подарунка. Дві години сміху, пісень, гарного настрою. Незадоволених не спостерігалось. Тому всіх вітаємо з Новим роком!
 
 

24.12.2013

Новорічний вечір
"Ті, що кохають звуки гітари"

Напередодні Нового року в бібліотеці №115 для дітей відбувся святковий концерт для юних меломанів – любителів рок-музики. На вечорі виступили учні гітарної студії з сольними програмами, а також, у складі гуртів "Бі-1", "СМСЯ" (Саша, Міша, Света, Яся), рок-гурт "Двоє проти вітру".
 
 
Звучали пісні на вірші Булата Окуджави, Марини Цвєтаєвої, новорічні "Last Christmas", "Новогодние игрушки", а також відомі рок-хіти "Серебро"(Бі-2), "Я свободен"(Кіпелов), "Метель"(ДДТ) та інші. Підтримати дітей-музикантів прийшли читачі бібліотеки, друзі та батьки.
 
 
Гітаристи вперше грали перед такою великою аудиторією, вони дуже хвилювались, але даремно, бо буквально з першої ноти звуки гітари полонили зал, хтось підспівував, а хтось танцював. В перервах між піснями ведучі Саша і Міша розважали глядачів та учасників вікторинами, конкурсами і загадками, тематикою яких був наступаючий рік Коня. Аплодували артистам стоячи та довго не хотіли відпускати. А коли зменшили світло, виключили камери, гості перейшли до солодкого столу, почався справжній "jam session". Жива музика, тепле спілкування, новорічні імпровізації та піднесений настрій створили чудову передноворічну атмосферу.
 

21.12.2013

Дбаючи про щастя інших,
Ми знаходимо своє власне.
Платон
Зігрій дітей своїм теплом

В цю суботу бібліотекарі та волонтери з Родинного центру відвідали вихованців притулку для неповнолітніх в Деснянському районі і подарували діткам теплі речі та своє тепло.

З 28 листопада по 20 грудня 2013 року за ініціативи Бібліотеки №115 для дітей та Родинного центру "Family&Education" відбувалась благодійна акція «Клубочок щастя – подаруй тепло дитині» до Дня св. Миколая. На заклик акції відгукнулись усі бібліотекарі та читачі ЦБС Деснянського району м.Києва. Спільними зусиллями було зібрано близько 200 кг теплих речей, іграшок та книжечок для дітей, які позбавлені батьківської любові та турботи.

Згодом нас запросили до маленьких дітей (до 10-ти років) в групу, де головний бібліотекар Наталя Леонідівна провела літературну вікторину"Сніжними доріжками зимонька прийшла". За правильні відповіді діти отримували іграшки і книжечки. Тут з`ясувалось, що більшість з дітей не вміють читати. Бібліотекарі, разом з волонтерами Родинного центру вирішили почитати діткам вголос.

Час нашого спілкування невплинно стікав, бо на порозі вже стояли інші благодійники, тож ми домовились зустрітись після свят.Прощаючись, ми бачили щирі посмішки та яскравий блиск очей дітлахів.

Така акція не відбулася би без підтримки багатьох небайдужих людей. Бібліотека №115 для дітей говорить "СПАСИБІ!" за чуйність.
 
P.S. На фотографіях Ви не побачите обличчя дітей, просто їх не дозволяли фотографувати. Деякі з них ще мають батьків і дуже складні долі.
 

16.12.2013

Майстер-клас до дня Св. Миколая «Медяник для Миколая»! Розпис пряників-«миколайчиків»

Кожен із нас — і малий, і великий — щороку потай мріє зустріти Святого Миколая або принаймні знайти під подушкою омріяний подарунок від нього. Випікати для дітей печиво на свято улюбленого святителя Миколи Чудотворця — давня традиція України. Пряники бувають різних форм: у вигляді сонця, зірочок, місяця, ялиночок, пташок та ангелів, але найпопулярнішими є медяники у формі святого Миколая! В давнину пряники були символом свята, їх дарували з побажаннями благополуччя і достатку. Пряники розмальовували всім сімейством, і навіть використовували для прикраси будинку чи новорічної ялинки.

Цієї суботи ми також розписували пряники, виготовлені за старовинним сімейним рецептом майстринею Анастасією Красовською. Великі й маленькі, серйозні і веселі читачі радо взяли участь у виготовленні прикрас. І навіть ті, хто переконував, що малювати не вміє, взявши в руки ароматний імбирний пряник і кульочки з різнокольоровими їстівними фарбами раптом видавали справжнісінькі шедеври. Наприкінці майстер-класу Анастасія пригощала всіх чарівним чаєм і за чаюванням розповіла історії з київського чайного життя. В бібліотеці ще довго зберігався запах імбиру, кориці та новорічного дива.
 
 
 
 
 

 

7.12.2013

Акція «Клубочок щастя – подаруй тепло дитині»

З приходом першого снігу в нашій майстерні «Скарбничка ідей» ми почали в'язати вовняні рукавички, шапки, шарфи і шкарпетки для дітей, позбавлених батьківського тепла. В суботу 7 грудня наші волонтери зібрались за одним столом і почали творити. Ідеї брали з книг та журналів по в`язанню, які підготували бібліотекарі. За декілька годин у нас готова шапочка, рукавички і шарфик. Наступна зустріч в суботу 14-го грудня.Всі, хто бажає допомогти покинутим діткам зігрітись долучайтесь! Також Ви можетепринести готові в`язані речі або пряжу, бажано вовняну. Чим яскравіше подарованарукавичка або шкарпетки, тим радісніше буде настрій дитини, що зігріватиметься річчю.
 
Нагадаємо, що бібліотека №115 для дітей спільно з Родинним центром "Family&Education" почала збирати рукавички, шкарпетки, шапочки, шарфики та інші теплі зимові речі для сиріт з дитбудинків та притулків віком від 5 до 15 років. Саме - діти-сироти теж повинні мати речі, унікальні, зігріті теплом, рукоділлям творчих і небайдужих людей.Закликаємо всіх небайдужих читачів поділитися своїм теплом з покинутими дітьми! 
 

13.11.2013

«Земля важка – у ній багато зброї;
земля легка, бо в ній лежать герої»

Даєш Київ!

В листопаді наше рідне місто відзначає 70 річницю свого визволення від фашистських загарбників. У читальній залі для учнів 5-9 класів цій події була присвячена історична година «Вони визволяли Київ». Учні 5 класу ЗОШ № 259 почули розповідь про мужність і героїзм солдатів і офіцерів, які пройшовши крізь полум’я боїв, віддавши своє життя, звільнили Київ від ворога.

Діти переглянули документальні кадри бойових епізодів з форсування водної перешкоди і захоплення плацдарму під час боїв за Київ 70 років тому. Битва за Київ стала виявом масового героїзму. Поруч з солдатами билися з ворогом партизани і підпільники. За героїзм і мужність 17.5 тисяч воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями.

Читачі мали можливість продовжити екскурс в історію, розглядаючи літературу, фотоальбоми про визвольні події 70-річної давнини, на книжковій виставці «Битва за Київ: подвиг і трагедія».
 
Святла пам’ять про війну залишається з нами як високий зразок мужності, силу духу, самопожертви, а водночас – вічної скорботи за тими, хто віддав життя за свободу Вітчизни.
 
Хвилиною мовчання діти віддали шану загиблим солдатам та киянам. І яким би не було наше сучасне життя, що б нам не принесло майбутнє – ніколи не забувайте своє минуле, бо це наша історія, наша культура, наше ВСЕ.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter