ЦРБ ім. П.А. Загребельного

2.03.2016

«Я на гору круту крем’яную
Буду камінь важкий підіймать.
І, несучи вагу ту страшную,
Буду пісню веселу співать».

«Донька Прометея»
 
Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту. Донька Прометея, як прозвали її, несла вона вогонь своїх поезій, за життя людям, несе і зараз, устами нашими, її потомків. То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій.

2 березня ЦРБ №141 завітала до учнів 3 класів ЗОШ №277 з нагоди святкування 145-річчя від дня народження  видатної української поетеси Лесі Українки.
 
Спільно з шкільним бібліотекарем Ларисою Іванівною Березнюк був проведений поетичний калейдоскоп «Донька Прометея».
На пам'ятному заході учні прослухали цікаві факти з життя Лесі Українки, з насолодою читали найвідоміші вірші поетеси: «Надія», «Конвалія», «Гетьте думи...», «Хотіла б я піснею…», приймали активну участь у літературній вікторині «Вітрила її долі»,за які отримали подарунки.
Для учнів цікавою та захоплюючою була відео - подорож по творчості видатної української письменниці Лесі Українки "Лесина скарбниця". З перегляду діти дізнались якою трагічною і в той же час цікавою є доля Лесі.

На згадку про зустріч учасники отримали  флаєра-запрошення до бібліотеки.

 

25.01.2016

«Ні! я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає…»
Леся Українка
 
Ці поетичні рядки геніальної доньки українського народу, великої поетеси, перекладачки, громадського діяча Лариси Петрівни Косач.

25 лютого в ЦРБ №141 відбулась поетична хвилина «Вона жива і вічно буде жити!»  до 145- річчя від дня народження Лесі Українки.

До ювілею була підготовлена виставка – вшанування «Довгими щирими сими словами до людей промовлятиму я…»

Користувачі бібліотеки відчули легкий сум, який є у ліричній поезії, глибоку любов до рідної землі, неньки України.

То ж будемо і ми вчитися терпінню, вірі, любові і надії у нашої неповторної Лесі.
Візьміть і ви прочитайте твори, що долинули до нас крізь століття та насолодіться її геніальною творчістю!
 

24.02.2016

24 лютого 2016 року  в конференц-залі бібліотеки № 141 пройшов загальносистемний День інформації, присвячений підсумкам роботи бібліотек системи за патріотично-просвітницькими проектами «Україна. Становлення державності. Ч. І. Х-ХХ стт.» та «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації».

Метою проектів було ознайомлення широкого кола користувачів з інформацією про самосвідомість і консолідацію народу як української нації в боротьбі за створення своєї державності, про тих осіб, котрі зробили неоціненний внесок у різні сфери людської діяльності, стали вагомим рушієм європейського і світового суспільства, жили як на території України, так і за її межами і стали символом своєї епохи.

Підсумки роботи за проектами бібліотеки району представляли у вигляді слайд-презентації. Всі бібліотеки продемонстрували володіння традиційними формами роботи спільно з новими інформаційними технологіями. Були організовані та проведені різноманітні заходи, серед них -  літературно-історичні вечори, концерти, лекції-вистави, наукові та мистецькі години, виставки дитячих малюнків та ін., створена бібліографічна продукція. Масові заходи супроводжувалися документальними відеоматеріалами, аудіо записами, демонстрацією художніх фільмів, використовувалися ресурси інтернет.

На заході було представлено дві презентації – бібліографічного нарису «Соня Делоне – українська Коко Шанель» та буктрейлер до серії «Життя видатних дітей», які своїм  доробком послужилися світові.

При проведенні заходів бібліотеками залучалися: Інститут  суспільства Київського університету ім. Б. Грінченка, музей історії Десятинної церкви, Національний  Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Академічний камерний хор «Хрещатик», Храм св. мучеників Андріана та Наталії, учні середніх шкіл.

Всі заходи патріотично-просвітницьких проектів виконували місію пам`яті та передачі інформації нащадкам про героїчні та творчі досягнення українців.

Всього за тематикою проектів було проведено 55 заходів в яких взяли участь 2212 користувачів, створено 19 бібліографічних посібників, видано - 4499 книг.


 

19.02.2016

Архип Куїнджі, видатний художник, майстер пейзажного живопису, народився поблизу Маріуполя. Аби  згадати та вшанувати цього видатного художника  19 лютого в ЦРБ № 141 для студентів університету ІІІ віку, які навчаються при відділенні соціально-побутової адаптації  Територіального центру соціального обслуговування Деснянського району  відбулась  мистецька година «Мозаїка художніх полотен Архипа Куїнджі»  присвячена 175-річчю  від дня народження  майстра. Користувачам  бібліотеки було  презентовано  виставку-вернісаж  «Світло картин Куїнджі», на якій представлено довідкову, енциклопедичну, мистецтвознавчу літературу, альбоми з репродукціями картин художника. За допомогою мультимедійної апаратури ми можемо запропонувати всім нашим користувачам насолодитись  зображеннями картин Архипа Івановича Куїнджі, що викликає захопленість та краще розуміння творчості художника. Відвідувачі бібліотеки мали можливість подивитись документальну кінострічку «Архип Куїнджі. Фільм із циклу Біблейський сюжет», відео-матеріал «Музей-квартира Архипа Куїнджі».
 
Картинами  Куїнджі, як витворами мистецтва люди насолоджувались під час  життя талановитого художника ,- роботами майстра захоплюємося ми і сьогодні, сподіваючись побачити в них кожен раз щось нове, прекрасне  і незвичайне.
 

 

14.02.2016

14 лютого закохані всього світу святкують День Святого Валентина. Цього дня влаштовують творчі зустрічі, розкривають один одному свої почуття,  дарують подарунки, готують сюрпризи.
 
В цей святковий день в Муніципальній галереї Деснянського району відбулась літературна зустріч «Разве можно понять что-нибудь в любви», влаштована  бібліотечними працівниками ЦРБ № 141.
 
Працівниками галереї  для відвідувачв заходу було організорвано майстер-клас з виготовлення подарункових різнокольорових «Валентинок».
 
В святковій зустрічі взяли участь лікар Євген Черняхівський та філолог Наталія Висоцька. В натхненому поетичному діалозі яскраво й трепетно  звучали шедеври  світової любовної поезії. Радісною ноткою заходу був розіграш святкової лотереї. Учасники, яким пощастило отримали від бібліотеки подарунки.
 
У день цього чудового романтичного свята вже відчутно подих весни, коли для любові пробуджуються серця, хочеться побажати нашим читачам та гостям нашого заходу щирої радості, щастя, позитивних емоцій, піднесених почуттів. Шукайте їх, утримуйте та ніколи від себе не відпускайте!
 

 
 

11.02.2016

Ручна робота - це прекрасна можливість виразити себе. Адже не всі мають творчу професію, але творчі здібності, звичайно, притаманні кожній людині. Саме тому, створюючи щось своїми руками, ми отримуємо таке задоволення, до того ж наповнюючи своє життя красою та гармонією.
 
 
11 лютого у бібліотеці № 141 відбувся майстер-клас  «Квіти в нашому житті» за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни…» для наших користувачів - біженців  жінок з Афганістану  із виготовлення різнокольорових квітів з паперу, а саме троянд.
Наші читачі із радістю підключились до опановування нових технік з рукоділля.  Власноруч зроблені троянди  нашими рукодільницями вийшли майже схожими на справжні.
Втілені різноманітні ідеї по декору оселі, надають неповторність нашому домашньому простору, роблячи його більш комфортним  та рідним. Цей вид діяльності привабливий  ще й тим, що засвоїти його доступно кожному.
 
 

3.02.2016

«…Загребельний - це не тільки історичний роман.
Це й роман сучасний, це й драма, й публіцистика, і критика.
Одне слово, маємо в його особі справжнього універсала…»  
Михайло Слабошпицький

3 лютого   2009 року видатний український письменник, Герой України, лауреат Державної Премії СРСР,  лауреат  Шевченківської премії  Павло Архипович  Загребельний,  ім’ я  якого носить наша бібліотека, відійшов у вічність.  Саме в  цей день в бібліотеці було організовано день пам’яті  класика української літератури.  Читачам бібліотеки  було презентовано книжкову  виставку «Дивосвіт художньої прози Павла  Загребельного ». Наші  користувачі та відвідувачі  мали змогу ознайомитись з відео- матеріалами електронної презентації  «Пам’ятаємо, вшановуємо»,   які  розповідають про кінематографічну спадщину Павла Загребельного та про  те, як в нашій країні вшановується ім’ я  класика  української  літератури.
 
 
 

17.12.2015

Напередодні Дня святого Миколая Чудотворця  та святкування Нового року  ми завжди мріємо опинитись в казковому світі. Ці  зимові свята наповнені особливою радістю, гарним настроєм  та  таємничістю.

17 грудня в ЦРБ № 141 для наших користувачів -  біженців відбувся майстер-клас «Ялинковий оберіг » з виготовлення казкових  новорічних сувенірів. Захід пройшов за проектом роботи з біженцями «Пізнай, прийми та руку простягни» . В майстер-класі взяли участь наші читачки афганські  жінки, яким подобається декорувати власні оселі своїми руками.
 
«Хендмейд» дійства дуже популярні сьогодні у різних країнах світу. До приємної підготовчої роботи  до свят приєдналися  викдадач української мови Кобзар Ала Юріївна та бібліотечні працівники. Всі учасники передноворічного майстер-класу отримали корисні ідеї  для декору своїх осель.
Щиро бажаємо  всім нашим користувачам підтримки  святого Миколая та з гарним настроєм й натхненням готуватись до зустрічі Нового року.
Нехай Новий рік зустрічає нас  радісними надіями, шурхотом новорічного дощику, ароматом хвої та мандаринок, мерехтінням яскравих гірлянд й дарує здоров’я, щастя та посмішки !
 

10.12.2015

10 грудня в рамках проведення «Всеукраїнського тижня права» на базі ЦРБ№141 Деснянського району міста Києва був проведений круглий стіл за участю молодих юристів на тему «Знай і поважай свої права…».
 
У заході взяли участь працівники Деснянського районного управління юстиції в м. Києві, які ознайомили присутніх з основними завданнями, які покладені на органи юстиції.
 
Працівники управління юстиції запросили юристів залучитися до роботи Координаційної ради молодих юристів при  Деснянському районному управлінні юстиції в м. Києві, яка створилася з метою узгодження зусиль молодих юристів в утвердженні високої моралі професії юриста в Україні, координації діяльності, пов’язаної з підвищенням якості підготовки фахівців в галузі права, залучення молодих правників до правоосвітньої та правовиховної роботи, формування активної позиції нового покоління юристів.
 
Були розповсюдженні методичні розробки, буклети напрацьовані Деснянським районним управлінням юстиції в м. Києві та Головним територіальним управлінням юстиції в м. Києві,
 
Працівники управління юстиції ознайомили присутніх з онлайн сервісами, які запропоновані  Міністерством юстиції України, відповідними реформами та пілотними проектами та  реформою столичних органів юстиції запропонованою Головним територіальним управлінням юстиції в м. Києві.       
 
Юристи надавали безоплатні консультації коритстувачам.
 
 
 

21.11.2015

«Якби у Франції була така жінка, як Катерина Білокур,
ми б змусили весь світ говорити про неї»

Пабло Пікассо

Катерина Білокур –  одна з найбільш відомих українських художниць ХХ століття. Популярність її картин   можна порівняти з популярністю  творчості Каземіра Малевича, Тетяни  Яблонської, яка, до речі, захоплювалась її картинами, з цінністю картин нашої сучасниці Тетяни Голембієвської. Хоча порівняти творчість Білокур не можна ні з ким, бо це самобутнє явище в історії мистецтва.
 
21 листопада в ЦРБ № 141 відбувся вечір пам’яті, присвячений  до 115-річчя від дня народження народної української художниці.
 
На зустріч до читачів бібліотеки завітала автор сценарію і режисер документальної кінострічки «Катерина Білокур. Послання», Член Національної спілки кінематографістів України, лауреат міжнародних та національних фестивалів, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», лауреат Міжнародної премії ім. Арсенія і Андрія Тарковських, лауреат мистецької премії «Київ» ім. Івана Миколайчука», лауреат Всеукраїнського поетичного фестивалю Ольга Самолевська.
 
Пані Ольга презентувала свій кінофільм  увазі читачів,розповіла про етапи створення кінострічки. До ювілейної дати бібліотекарі підготували виставку-вернісаж «Катерина Білокур: доля намальована пензлем». Щоб мати можливість малювати свої  казкові квіти, художниця готова була віддати навіть життя. Унікальний світ мистецтва був народжений великим болем її душі, але, незважаючи на це, він випромінює надзвичайну енергію позитиву, не залишає жодну людину байдужою.
 
В наш час ми всі потребуємо надії, і саме ця надія живе в  глибоких  творах Катерини Білокур.
 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter