ЦРБ ім. П.А. Загребельного

19.06.2015

"Київ, знаменитий величчю і нещастями,
є краса в історії нашої Батьківщини"
Микола Закревський
 Нещодавно виповнилося 210 років від Дня народження Миколи Закревського - видатного історика, краєзнавця, етнографа, фольклориста та письменника.
19 червня, в рамках просвітницького міні-проекту "Їх імена в назвах вулиць нашого району", бібліотечний краєзнавчий  десант висадився на вулицю ім. М. Закревського. Мешканці району мали нагоду взяти участь у краєзнавчій вікторині, яку підготували працівники бібліотеки ЦРБ № 141. На жаль, не всі члени нашої громади знають видатних людей, імена яких носять наші вулиці.
 
 
 
 Всім  було роздано бібліографічну продукцію та запрошення до бібліотеки, де зібрано дуже багато краєзнавчих ресурсів про наш район!
 
 

 
 
 
 
 
 

18.06.2015

 Біженці - це одна з найбільш гострих та актуальних  проблем сучасного світу. Міжнародна та українська спільнота консолідує всі свої зусилля щодо підтримки цієї категорії населення.
18 червня напередодні Всесвітнього дня біженців (20.06) в бібліотеці № 141 відбувся інтернаціональний вечір дружби «Будьмо толерантними !» (за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни», який діє в бібліотеці з квітня 2011 року).
 В заході взяли участь родини з Афганістану, Ірану, Пакістану.
 З вітальним словом до громади біженців звернувся завідувач відділом  управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Деснянської районної в м.Києві державної адміністрації Оганесян Армен Вікторович. Бібліотекою була підготовлена медіа-презентація, що розповідає про дружбу та взаєморозуміння між різними народами, про заходи, які відбулись за роки плідної співпраці в рамках проекту: різноманітні мистецькі, літературні вечори, бесіди, майстер-класи  та ін.
 
 
 
 Яскравий, натхнений  танок продемонстрували  присутнім на заході дівчатка, які з радістю  відвідують бібліотечний  літній табір «Веселка».
 Всі бажаючі мали змогу  взяти  участь у майстер - класі з плетення браслетів із стрічок кольорів  «неба» та  «золотої пшениці».
 Власноруч спечені бібліотекарями пироги та  чаювання  оживили спілкування з діточками. Задоволені діти - щасливі батьки.
 
 

 
 Саме в  діалозі між різними культурами народжуються взаєморозуміння, взаємопідтримка,  «відкритість»  в спілкуванні між людьми, які так необхідні  нам сьогодні.
 

11.06.2015

11 червня в бібліотеці № 141 розпочав свою роботу бібліотечний літній табір «Веселка»  для дітей біженців, батьки яких вивчають українську мову у бібліотеці ( в рамках проекту «Пізнай, прийми та руку простягни»).
 
Для дітей  бібліотечними працівниками розроблено програму  різноманітних  розваг, ігор,  вікторин та літературних конкурсів. Маленькі діточки будуть мати можливість малювати, старші - поділитись враженнями про прочитані книги.
 
Сьогодні відвідувачі табору взяли участь у бесіді  «Художник малює картину яскравими фарбами мрій», присвяченій мистецтву живопису.
 
Естетичне виховання та самовиховання сприяє чуттєвому пізнанню світу  та творчому ставленню людини будь-якого віку до дійсності.
 
Цікаве та наповнене дозвілля маленьких  мешканців нашої громади буде організовано з нашим  постійним партнером Благодійним фондом «Рокада».
 

11.06.2015

«Літня спека, грози, грім,
Літо, ти прекрасне всім!»
 
 
 
11 червня діти літнього табору, який діє при школі № 119,  прийшли на екскурсію до  бібліотеки № 141. Дітлахи ознайомились з  літературою «Дитячої зони».  Майже всім  нашим маленьким  користувачам подобаються яскраві пригодницькі мультики,  і дітки  за бажанням мають  нагоду подивитись мультфільми в бібліотеці. Не тільки розважальні мультфільми цікавлять наших читачів, а й пізнавальні.
 
Завжди з задоволенням діти грають у вікторину «Приходь до нас казка!» та отримують подарунки від бібліотеки. Якщо відвідування бібліотеки стає для дітей святом, то всі охочі мають можливість заспівати «караоке». Так  сталося і сьогодні…Не вщухає і літом інтерес до знань та розваг  у наших читачів.
 

4.06.2015

4 червня завітали до бібліотеки № 141 на екскурсію «Чарівне царство книжок» наші маленькі читачі та педагоги літнього дитячого табору при центрі естетичного виховання «Гармонія».
Наші користувачі ознайомились з літературою «Дитячої зони». Дітям була  представлена виставка-порада «Твоє книжкове літо…». А  яке ж яскраве літо без «мультиків»?
Наші маленькі відвідувачі пірнули у казку, подивившись мультсеріал «Пригоди Котигорошка та його друзів» про славного героя , який разом зі своїми вірними товаришами подорожує світом, потрапляючи у всілякі забавні ситуації.

 
 

Чимало дітей взяли активну участь у пізнавальній літературній вікторині «Чи знаєте ви казку…» та отримали подарунки від бібліотеки.
Завдяки книзі, знанням людина росте людиною, активно  пізнає світ. Дорогі читачі! Потоваришувати з книгою, розібратися у великому книжковому океані, здобути з нього дійсні літературні перлини з радістю допоможуть юним читачам співробітники нашої бібліотеки. Чекаємо на вас!
 
 
 

29.05.2015

29 травня працівники бібліотеки № 141 та  бібліотеки № 115 для дітей взяли участь у загальнорайонному масовому  заході, присвяченому дню Києва. Свято відбулося біля Деснянської районної в м. Києві державної  адміністрації.  Незважаючи на тривалий дощ, надвечір хмари розійшлися і чимало мешканців нашого району зібралися   на майданчику, щоб підтримати виступи танцювальних, співочих  юнацьких й дитячих  колективів, «пограти» в різноманітні  краєзнавчі інтелектуальні ігри та взяти участь  у різноманітних майстер-класах.
 
Інтелектуали «грали» у  розвиваючу краєзнавчу  вікторину  «Вулиці Деснянського району в іменах та назвах» та краєзнавче лото «А історію столиці знати кожному годиться». Діти намагались давати  правильні відповіді нарівні з дорослими учасниками. Переможці отримали подарунки від бібліотек – яскраві комікси, художні та пізнавальні книжки для читачів різного віку.
З великим задоволенням та зацікавленістю любителі рукоділля взяли участь у майстер-класі «Браслети дружби». Ці браслетики, зроблені власноруч з голубих та жовтих стрічечок,  стали символом взаєморозуміння та прагнення миру для кожного учасника.
Такі заходи дарують глядачам та учасникам  радість, тепло, надію на краще майбутнє. А ми - бібліотекарі маємо можливість ще раз розповісти жителям нашого району про важливість присутності книги в нашому житті та запросити всіх до бібліотек.
 
Бажаємо тобі процвітання наша древня і вічно молода столиця!

 

28.05.2015

28 травня в ЦРБ № 141 відбулися краєзнавчі читання «Києво-Печерська Лавра. Спадщина та сучасність» для студентів «Університету третього віку», які навчаються при відділенні соціально-побутової адаптації Територіального центру соціального обслуговування Деснянського району.
 
Мета краєзнавчих читань – популяризація історико-культурної та духовної спадщини Національного Києво-Печерського історико-культурного Заповідника, ознайомлення з напрацюваннями оригінальних ідей в галузі музейної педагогіки науковцями  Заповідника.
 
В заході взяли участь : завідуючий науково-дослідного відділу музейних програм та проектів Топилко Олег Васильович, старший науковий співробітник  Горовий Анатолій Васильович ; заслужений художник України Франчук Валерій Олександрович, режисер  телекомпанії «Глас»  Брага Богдан.
 
Анатолій Васильович Горовий - український історик, музейний фахівець,  прозаїк, поет, художник та педагог. Його діяльність та творчість  направлена на духовне та естетичне виховання особистостей різного віку. За сценаріями  А. Горового створені документальні кнострічки, лекції-вистави, які з успіхом презентують науковці  у різних закладах нашого міста . Неабияку зацікавленість викликала у учасчників семінару документальна кінострічка «Вартові міражів», присвячена поетичному осмисленню автором філософських та психологічних  аспектів  нашого  буття. Свої ліричні натхненні вірші презентувала присутнім  гостя бібліотеки  Світлана Макаревська.
Між історією та сучасністю – тісний зв”язок. Цей місточок міцно поєднує події минулого із нашим  сьогоденням. Ця ідея глибоко осмислена та передана читачам  в творчих пошуках  науковця   Анатолія Горового. Бібліотекам району Анатолій Васильович презентував свої книги з авторським надписом.
Шановні читачі ! Хто зацікавився, приходьте до  наших бібліотек !
 
Ласкаво просимо !
 

14.05.2015

Україна вперше відзначила День пам'яті та примирення. До великої кількості заходів, які тривають в нашій країні приєдналась і ЦРБ № 141.
 
14 травня в нашій бібліотеці відбулась патріотична година «Нам заповідана мужність…», присвячена до Дня пам’яті та примирення та 70-ї річниці Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в якій взяла участь науковий співробітник Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945» Тамара Куцаєва.

Сторінка за сторінкою перед присутніми вимальовувалися події війни та героїчний внесок українського народу в перемозі над нацизмом.

Друга світова війна була насправді глобальним військовим конфліктом в історії воєн Землі та причиною найбільших трагедій ХХ століття.
До уваги користувачів була представлена книжкова експозиція  «Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна!».

Користувачі бібліотеки мали нагоду подивитись на екрані електронний варіант виставки світлин воєнної доби «Україна. Війна. Власна пам’ять», підготовлений працівниками Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945.

У Другій світовій  війні, взяло участь 80% людства. Війна йшла на землі, в небесах і на морі – бойові дії велися на трьох континентах і у водах чотирьох океанів. Це був єдиний військовий конфлікт, в якому було застосовано ядерну зброю. А ще ця війна була найбільш кровопролитною. Загальні втрати військових та цивільного населення склали від 50 до 85 млн. осіб.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх тих , хто героїчно боровся з нацизмом та  не повернувся до свої домівок  під час Другої Світової війни і героїв сучасної війни.
 
Миру в Україні бути!
Будь славен пам’ятний в серцях нащадків Перемоги світлий день!
 

21.04.2015

«Самой удивительной сказкой является жизнь  человека…»
Г.К.Андерсен

 


В останній рік свого життя Андерсен прочитав в  одній з англійських газет, що його казки належать до числа найбільш популярних у всьому світі книг. Пройшли роки, і слава казкаря витримала перевірку часом…
 
21  квітня в бібліотеці № 141 для наших юних  користувачів  відбулась літературно-мистецька година «Чарівник країни мрій» до 210-річчя від дня народження відомого данського письменника Ганса Крістіана Андерсена.
До уваги читачів була представлена книжкова експозиція «Кошик казок Ганса Крістіана Андерсена».  Сьогодні ми говоримо Андерсена не тільки , як про казкаря… Андерсеном було написано дуже багато різножанрових творів . Це - вірші, повісті , романи, п’єси, трагедії, автобіографічний твір «Казка мого життя», публіцистика – записки мандрівника, збереглися листи  письменника до його друзів, відомих  особистостей…
 
Наші читачі із зацікавленістю  прослухали огляд літератури книжкової виставки, ознайомились з віршами Андерсена, подивились мультиплікаційний фільм «Стійкий олов’яний солдатик».

Щорічно в день народження великого казкаря Андерсена весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Згадаємо і ми творчість  неперевершеного данського письменника і ще раз осмислимо важливість існування дитячої книги.
 

16.04.2015

Основним джерелом, з якого можна почерпнути відомості про ранній середньовічний період становлення української державності, є літопис «Повість минулих літ», авторство якого приписують ченцю Києво-Печерського монастиря Нестору.

Глибше пізнати ті найдавніші часи користувачам бібліотеки № 141 надала можливість лекція- вистава «Куди прямуєш, о Русь свята ?», яка відбулась  16 квітня за проектом «Україна. Становлення державності». Лекція-вистава створена й зіграна працівниками відділу науково-дослідного відділу музейних програм та проектів Національного Києво-Печерського історико – культурного заповідника.    
Автор сценарію: старший науковий співробітник Горовий А В., постановник: начальник науково-дослідного відділу музейних програм та проектів Топилко О. В.

Основоположником вітчизняної історії став Преподобний Нестор. Ця вистава – спроба осмислення та розуміння життя і творчості Нестора Літописця за матеріалами літописних джерел, листів та інших історичних документів. Поклик до вірності Батьківщині – ось головна ідея постановки. Відвідувачі заходу - молоде покоління осмислило ще одну історію про незламну любов до своєї Вітчизни , про мужність і стійкість Нестора, тверді переконання і віру в Україну.
 
В постановці переплелись  історичні події давнини з розумінням сучасних подій в нашій  країні. Історія вчить та «червоною ниткою» пов ‘язує  ідеали   часів Київської Русі з ідеями сьогоднішніх днів.
 
«Хвилиною мовчання» наші читачі вшанували пам’ять подвигу героїв минулих часів та сучасних героїв України. Вічна пам”ять і слава героям України!

Увазі учасників та гостей заходу була представлена тематична розкладка «»Повість минулих літ» - література часів Київської Русі ».
Шановні читачі! Історичний екскурс по основним етапам становлення української державності буде продовжуватись… Слідкуйте за нашими анонсами!

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter