ЦРБ ім. П.А. Загребельного

15.02.2015

В гості  до  Деснянської  ЦРБ № 141 завітали дві неповторні особистості, творчість яких  об’єднує душевність, людяність та пов’язує сумісний життєвий шлях. Це метр, ветеран журналістики – Валерій Іванович Дружбинський, та ніжна лірична поетеса – Наталія Михайлівна Філіппова.
 
 
Валерію Дружбинському доля подарувала можливість зустрічей з цікавими, відомими особистостями в галузі літератури, мистецтва, політики. Спогадами та власними спостереженнями журналіст поділився з присутніми, які вдячно і з зацікавленістю слухали, емоційно реагували на його виступ.
 
Ніжні ліричні вірші Наталії Філіппової органічно поєднались із виступом її чоловіка. Нагородою за прекрасну зустріч були вдячні посмішки та овації всіх присутніх.
 
 
 
Бажаючі отримали збірки з автографом та побажаннями від автора, а всі присутні – «валентинки» з шоколадним сюрпризом від бібліотеки.

Ця літературна зустріч на довго залишиться в серцях і пам’яті наших читачів, як дотик до прекрасного літературного минулого, як сполох ніжності до всього що нам найдорожче.
 
 
 
 
 

11.02.2015

Афганістан… Страшний за реальністю, гіркий за наслідками,    незабутній, чорною стрічкою  назавжди  залишиться  в  серці воїнів…

11 лютого  в ЦРБ № 141 пройшла година пам’яті до дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав «Солдатам Афганської війни присвячується…».
 
У заході взяли участь члени клубу «Білий ферзь», для яких ця тема цікава та гостро ранить спогадами. Присутні ознайомилися та взяли участь в обговоренні презентованих на заході книг та журналів в яких воїни афганської війни згадують про ті складні часи, про своїх побратимів. З кожним роком все далі від нас події Афганської війни. Війни, що стала найбільш масштабною після завершення Другої світової та найбільш складним її випробуванням, забравши життя понад 15 тисяч осіб. Кожний п’ятий з них українець.
 

12.02.2015

«Можна все на світі вибирати сину,
вибрати не можна тільки Батьківщину»
 
В бібліотеці № 141 12 лютого, було дуже людно. Завітали до бібліотеки учні 8-х класів середньої школи № 248 на поетичний вечір «Любити все прекрасне і земне, і говорити правду…» присвяченого  80-річчю від дня народження Василя Симоненка - українського поета, журналіста, публіциста, шістдесятника.
 
Сьогодні шанувальники таланту хочуть знати більше про його нелегке, коротке життя та творчість. Представлена на заході книжкова виставка дала змогу якнайкраще розкрити його талант, відомі та невідомі сторінки біографії Василя Симоненка, та ознайомити з кращими поезіями, написаними ним. З натхненням читалися його вірші, лунав його голос, демонструвалися уривки з документальних фільмів про життя та творчість поета, ділилися на екрані думками про нього перша вчителька, друзі дитинства та колеги поета.
 
Василь Симоненко став  для нас легендою. Нескорений, як Прометей, непримиренний до ворогів українського народу, великий патріот своєї Вітчизни, щирий і добродійний, він увійшов у літературу як поборник правди і добра.
 

22.01.2015

22 січня в ЦРБ № 141 відбулось  засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє» за темою «Історія виникнення дванадесятих свят у православній церкві».
 
З членами клубу та  учнями ЗОШ №119  своїми знаннями поділивсь старший науковий співробітник  Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Воронін Віталій Вікторович.
 
Тема зустрічі виявилася дуже цікавою та повчальною, тому що Віталій Вікторович познайомив присутніх із історією виникнення та святкування великих  релігійних, християнських свят в давнину та нині.
 
Розповів про традиції та звичаї , що переходять із покоління в покоління, які шанують і поважають у нас на Україні.
 
«Хто забуває про минуле , той немає майбутнього» - до такого спільного висновку дійшли учасники засідання.
 
 
 
 
 

23.12.2014

   Шановні користувачі!
  В передноворічні дні кожному хочеться відчути святковий настрій, опинитись в казковій атмосфері. Якщо у вас є бажання згадати дитинство, радісні хвилини очікування нового року,     дізнатись як святкувати  Новий 2015 рік, завітайте до бібліотеки ознайомитися з виставками-інсталяціями:
 
«Новий рік несе вітання і найкращі побажання…»

Якщо ви хочете прочитати цікаві історії, які трапляються в новорічні свята
та дізнатися нові кулінарні рецепти  до вашої уваги виставка-презентація:
 
 
«В новий рік бажаємо здоров'я, хай щасливим буде кожен час…»
 
Сподіваємося, що вам сподобається виставка-інсталяція
«Книжкова новорічна красуня» 
 
 
 
Завітайте до нашої бібліотеки!

В нашій бібліотеці проходить благодійна акція «Не забудь привітати!»
  Долучайтесь до збору подарунків для людей, які опинились у складних життєвих ситуаціях. У передноворічний час вони  очікують на диво...
 
 
 
Створімо його разом!

 
 

21.12.2014

Творчий вечір «В нашому житті завжди є місце гумору…», який відбувся 21 грудня в ЦРБ №141 напередодні новорічних свят, був присвячений відомому письменнику, сценаристу Олександру Володарському.

Ім’ я Олександра Єфимовича Володарського  знайомо багатьом в нашій країні. Твори письменника друкували в «Литературной газете», журналах «Радуга», «Юность », «Фонтан» та багатьох інших виданнях. Монологи, написані Володарським з успіхом виконували відомі актори : Клара Новікова, Володимир Винокур, Генадій Хазанов, Ефім Шифрін, Євгеній Петросян. Олександр Володарський - автор ряду телепрограм українського телебачення, автор сценаріїв декількох мультфільмів. Багатогранна творчість Олександра Володарського  відома в Сполучених Штатах Америки, Ізраїлі.
 
Автор прочитав свої гумористичні оповідання, які були написані в різні роки. В своїх оповіданнях Володарський розповідає про звичайне смішно, знаходячи точно визначені слова. Мудрі, веселі, повчальні  історії викликали  щирі усмішки у аудиторії.

Присутні  щиро привітали ювіляра Олександра Володарського з днем народження і побажали здоров’я, натхнення та творчих успіхів на довгі, довгі роки. Всі бажаючі мали можливість придбати його книгу «ЖЗЛ, или жизнеописание занимательных личностей » та отримати на пам’ять автограф.

Особливими гостями вечора були постійні автори журналу «Радуга»: журналіст та письменник Валерій Дружбінський, поетеса Наталія Філіпова, літератор Євген Черняхівський та інш.
 
 
 
 
 
 

18.12.2014

   18 грудня в конференц-залі бібліотеки № 141 пройшов загальносистемний День інформації, присвячений підсумкам роботи за патріотично-просвітницьким проектом «Треба жити і пам'ятати» (до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників (28.10.1944).
    Метою проекту було ознайомлення широкого кола користувачів з трагічними та героїчними подіями тих років, виховування почуття патріотизму і любові до Вітчизни, почуття вдячності до тих, хто виборов довгоочікуваний мир на українській землі.
    Підсумки роботи за проектом бібліотеки району представляли у вигляді слайд-презентації. При проведенні заходів бібліотеками залучалися ветерани Великої Вітчизняної війни, музичні школи, центр дитячої та юнацької творчості, учні середніх шкіл. Всі бібліотеки продемонстрували володіння традиційними формами роботи спільно з новими інформаційними технологіями. Були організовані та проведені: книжкові виставки, тематичні викладки, історичні відео-години, бесіди-діалоги, медіагодини-спомини, бібліографічні огляди, літературно-музичні вечори, виставки дитячих малюнків та ін., створена бібліографічна продукція. Масові заходи супроводжувалися документальними відеоматеріалами, аудіо записами, демонстрацією художніх фільмів, використовувалися ресурси інтернет.
    Найбільш яскраву слайд-презентацію «Літопис подвигу і пам’яті» представила  дитяча бібліотека № 119.
    Всі заходи просвітницького проекту «Треба жити і пам`ятати» виконували місію пам`яті та передачі інформації нащадкам про героїчне минуле нашого народу, на долю якого випала найжорстокіша війна ХХ сторіччя.  Всього за тематикою проекту було проведено 55 заходів, видано - 2835 книг, відвідали заходи у рамках проекту  - 2 277 користувачів.
 
 

 
 
 
 

4.12.2014, 9.12.2014

Завжди раді прийняти у себе в бібліотеці та поділитись своїм досвідом роботи та досягненнями фахівці ЦБС Деснянського району. 4 і 9 грудня до ЦРБ № 141 завітали колеги з різних регіонів України-Полтавщини, Житомирщини, Рівненщини, Чернігівщини та ін. Вони мали можливість побачити в дії що таке ремоделінг, як правильно починати процес комп’ютеризації бібліотечних процесів та організації Інтернет-центру, за якими програмами та проектами працюють бібліотеки ЦБС, як організована система підвищення кваліфікації бібліотечних працівників,які школи і заняття організовані для громади району по використанню Інтернет-ресурсів, які об’єднання за інтересами працюють в бібліотеках, як залучати додаткові кошти для розвитку ЦБС і багато іншого.
 
 
 

21.11.2014

21 листопада бібліотека № 141 відкрила свої двері шанувальникам інтелектуального кіно для творчої зустрічі з українським кінорежисером, кіносценаристом, письменником Муратовим Олександром Ігоровичем. Учасники заходу з інтересом ознайомилися  з життєвим та творчим шляхом митця, переглянули автобіографічну документальну стрічку про нього. Олександр Ігорович з болем в душі розповідав про те, як в малолітньому віці пережив лихоліття війни та як це відобразилося на його творчості.

Великий вплив на режисера мало знайомство з творами Миколи Хвильового. В період  1991-1996 років за творами М.Хвильового О.Муратов зняв кінотрилогію. Перший художній фільм  із неї -«Танго смерті»  за повістю «Про санаторійну зону», який демонстрували на зустрічі. Вся трилогія («Геть сором» за повістю «Сентиментальна історія», «Вальдшнепи» за однойменним романом) одержала премію Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т. Г.Шевченка «За визначний внесок у національне та державне відродження України».

Після перегляду фільму учасники заходу обмінялися враженнями від зустрічі, а режисер відповів на питання аудиторії.
 

 

20.11.2014

«Вклонися моя Україно,
Цим людям великим і скромним,
Що в назвах фронтів титанічних
пронесли наймення твоє»
.
Микола Бажан

20 листопада в ЦРБ № 141 відбувся літературно- музичний вечір  «Пісні, опалені війною…», присвячений 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників за проектом «Треба жити і пам`ятати…».
Розповісти юнакам та дівчатам про визволення України завітав до бібліотеки мешканець нашого району ветеран Великої Вітчизняної війни Царьов Микола Андрійович. Микола Андрійович пліч о пліч  стояв в бойових рядах з тими, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над оккупантами. Важко було людям у тривожні воєнні роки, але поруч з бійцями та громадянами, які знаходились в тилу завжди поруч були воєнні пісні. Пісні, які надихали на подвиг, підтримували і піднімали бойовий дух. Пісня, підхоплена на фронті, крокувала разом з воїнами до самої Перемоги і  стала справжнім літописом війни…
 
Молодь нашого району з задоволенням бере участь у патріотичних масових заходах. Дівчата та юнаки ознайомились з літературою, яка розповідає про створення героїчних та ліричних пісень воєнного часу, прослухали при яких обставинах  створювались пісні.. Їх співають і сьогодні. Відвідувачі бібліотеки прослухали аудіо-запис героїчної пісні «Ой, Дніпро, Дніпро», ліричні пісні  «Давай закурим…», «Смуглянка», «Балада о летчицах». Зацікавили користувачів музичні відео-фрагменти з художніх кінострічок, що допомогли відчути той тривожний час, коли майже кожна людина була готова до подвигу в ім`я мирного майбутнього.
Учні  Київської міської школи мистецтв №3 приєднались до проведення  нашого заходу : Ланейко Серафіма виконала на фортепіано мелодію до пісні «Синенький скромний платочек», Катерина Авдаш подарувала нам пісню «Мальви» , учень школи № 238 Гладков Нікіта продекламував вірш «Вогонь свічі палахкотить» про визволення України від німецько- фашистських окупантів.
Сьогодні ми з хвилюванням  згадуємо тих, хто пішов на війну та не повернувся. Наше покоління щиро дякує їм за те, що ми можемо жити…
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter