ЦРБ ім. П.А. Загребельного

23.04.2014

«Ах, война, что ж ты, подлая, сделала:
Вместо свадеб — разлуки и дым!
Наши девочки платьица белые
Раздарили сестренкам своим…»
Булат Окуджава

23 квітня в ЦРБ № 141 в ЦРБ № 141 відбулась творча зустріч «На войне, как на войне…» за патріотично-просвітнім проектом «Треба жити і пам’ятати» за участю мешканців Деснянського району, лауреатів літературної премії Української асоціації письменників «Гілка золотого каштана»:  колишнього військового журналіста, полковника у відставці Олександра Ісідоровича Кудрявцева та члена Спілки письменників Росії, полковника у відставці Анатолія Васильовича  Шерепицького.
 
Була представлена  книжкова експозиція «Вічна слава бійцю рядовому, як і маршалу уклін і слава!». Читачі ознайомились з творчістю українських поетів-класиків, яка присвячена важким і тривожним воєнним рокам.
 
Дуже зацікавила  відвідувачів бібліотеки книга Олександра Кудрявцева «Дети войны». В своїх оповіданнях автор розповідає про перші дні війни, про ті важкі випробування, що випали на долю всього радянського народу і зокрема його сім’ї...
 
Дружньо привітали відвідувачі бібліотеки автора ліричних поезій Анатолія Шерепицького. Шерепицький А. ознайомив читачів із своїми збірками поезій та  прочитав вірші-роздуми про прожите життя, про призначення людини в земному бутті, пролунали вірші про  армійську службу, про подвиг нашого народу в суворі дні  випробувань війни.
Пам’ять про подвиг та героїзм воїнів, які звільнили Україну від фашистсько-німецьких загарбників в пам’яті поколінь буде жити вічно!
 
 

16.04.2014

«Если бы не существовало Эйнштейна,
физика XX века была бы иной.
Этого нельзя сказать ни об одном другом учёном…». 
Чарльз Персі Сноу.
 
16 квітня в ЦРБ № 141 відбувся вечір-портрет «Ейнштейн: життя в заради істини, гуманізму та миру», присвячений до 135-річчя від дня народження великого вченого, одного із засновників сучасної теоретичної фізики, лауреата Нобелівської премії з фізики, громадського діяча-гуманіста Альберта Ейнштейна. Завдяки огляду книжкової виставки,  перегляду уривків  документальної кінострічки «Из истории великих научных открытий» та художньої кінострічки «Эйнштейн и Эдиссон», відвідувачі бібліотеки дізнались, що генієм вченого вважали не тільки за досягнення у фізиці. Він був прекрасним музикантом ,філософом, істориком науки,  який ясно розумів, як досягти  успіху в житті, вмів поділитись своїм безцінним досвідом. На прикладі життєвого шляху цього вченого варто вчитись бути гармонійною, багатогранною особистістю.
 
Бажаємо вам, наші юні читачі,  знайти свій творчий шлях в житті! Експериментуйте, будьте винахідливими та цікавих вам відкриттів!
 
 
 
 

9-10.04.2014

«Знаете, каким он парнем был,
Тот, кто тропку звёздную  открыл.
Пламень был и гром,
замер космодром…»
Н.Добронравов
 
12 квітня 1961 року  Юрій Гагарін став першою людиною в світовій історії, яка здійснила  політ в космічний простір. Перший космічний політ викликав  захоплення у всьому світі, а сам Юрій Гагарін став світовою знаменитістю.
 
9 та 10 квітня  в ЦРБ № 141 відбувся вечір-портрет «Перший космонавт планети Земля», присвячений до 80-річчя від дня народження Юрія Гагаріна. За допомогою літератури, представленої на книжковій виставці, бібліотекар ознайомила юних користувачів та афганських  біженців, які  мешкають в нашому  районі  з життєвим шляхом першого в світі космонавта, сміливість і безстрашність якого підкорили весь світ. Завдяки перегляду фрагментів з художнього кінофільму «Гагарин. Первый в космосе» та уривків  документальних кінострічок, відвідувачі заходу зрозуміли , який подвиг здійснив Юрій Гагарін, почули його голос. Дуже приємно було бачити зацікавлені очі наших читачів. Слайди фотознімків доповнили цікаву картину життя людини, яка була визнана почесним громадянином багатьох російських й зарубіжних міст та була першою  на порозі ери великих відкриттів світового  космічного простору.
Найактивніші читачі взяли участь в інтелектуальній вікторині та отримали призи від бібліотеки.
 

20.03.2014

20 березня в ЦРБ № 141 відбулось засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє» за темою «Історія печер Києво-Печерської лаври». З членами клубу, учнями шкіл Деснянського району, своїми знаннями поділилась кандидат історичних наук, працівник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, автор книг про печери - Воронцова Олена Анатоліївна. Дослідниця розповіла, що з давніх часів Київ був відомий Києво-Печерським монастирем, літописанням, медичними знаннями, монастирськими печерами. Таємниця печер зберігалася ченцями дуже ретельно. Але сучасні археологи зробили все можливе, щоб знайти давні поховання ченців, розшифрувати написи, які були зроблені на різних мовах та розповісти нам, якими були перші ченці. Печери завжди  були дуже цікавим об`єктом для паломників та туристів. Отже, вирушаймо до Києво-Печерського заповідника з нами!
 
 
 

13.03.2014

«Немає і не буде більше в світі Поета, який би так
самозречено рвав свою душу не лише тоді, коли
сповідувався у любові до своєї Вітчизни, а й тоді,
коли просто вимовляв ім`я її».
В. Смолій

13 березня в ЦРБ № 141 відбувся ювілейний літературно-мистецький вечір «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…»,  присвячений до  200-річчя від дня народження видатного українського поета, письменника, художника, етнографа Т. Шевченка. Бібліотекарі презентували виставку-вшанування, створену до цієї дати.  З радістю зустріли користувачі племінчату прапраонуку Тараса Шевченка по лінії сестри Катерини – Красицьку Людмилу Олександрівну, яка мешкає в нашому районі.  За її ініціативою засновано Всеукраїнський благодійний культурно-науковий Фонд Тараса Шевченка, президентом якого є вона сама. Людмила Олександрівна розповіла про родинні зв`язки з родиною Шевченків, ознайомила присутніх з маловідомими фактами з родоводу та життя  славетного поета.
 
Працівники відділу довідково-бібліографічної та інформаційної роботи бібліотеки презентували  відвідувачам заходу путівник з вшанування пам`яті Т.Шевченка «Живи поете в бронзі і граніті, живи поете в пам’яті людській». Всі бажаючі можуть ознайомитися з путівником на нашому сайті.   
Вдалою  ілюстрацією вечора був перегляд уривку  з художньої кінострічки «Тарас Шевченко», в якій роль Тараса Григоровича зіграв талановитий російський актор Сергій Бондарчук.
Будемо ж і ми зберігати та вшановувати пам`ять великого Шевченка!
 

26.02.2014

То приветлива, то сурова
Сходит с каменных гор заря.
Ты прекрасна, земля Бажова,
Трудовая Урал-земля!

Павло Бажов – казкар  нашого дитинства,  що подарував нам «Хазяйку мідної гори», «Срібне копитце», «Малахітову шкатулку». Його оповіді пізнавальні, навчають нас добру та мудрості. Вони немов поза часом…

26 лютого в  ЦРБ № 141  відбувся  малахітовий вечір «Доброта  та велич простоти в оповідях Бажова» до 135-річчя від дня народження видатного російського письменника Павла Петровича Бажова.

Ознайомитись з творчістю  письменника завітали до бібліотеки учні 6-х класів школи № 238. Присутні поринули в атмосферу чистоти природи Уральського краю, фантастично красивих самоцвітів, познайомились з трудовим подвигом робітників - гірників, які уславили цей край. Дуже сподобався дітям Данило – герой  однієї з оповідей  Бажова , списаний автором з образу реального робітника Данила Звєрєва.

Огляд книжкової виставки і розповідь бібліотекаря доповнили мультфільми: «Срібне копитце», «Огневушка-поскакушка», уривки з художніх фільмів «Степанова пам`ятка», «Кам'яна квітка», документального фільму «Советский сказ Павла  Бажова». Завдяки перегляду фрагментів з документального фільму читачі мали можливість побачити унікальні кадри – «письменник за робочим столом», «під час спілкування з молоддю». Літературна гра подарувала дітям  радісний, піднесений настрій. 

 
 
 
 
 

13.02.2014

В атаку йшли не ради нагород,
Скалічені страждали в медсанбатах.
За право жить завдячує народ
Полеглим і посивілим солдатам.
 
13 лютого в ЦРБ № 141 відбувся вечір спогадів «Дорогами війни…»  в рамках освітньо-патріотичного проекту «Треба жити і пам`ятати», присвяченого до 70-ої річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.  Зустрітись з користувачами бібліотеки  завітав письменник, мешканець нашого району дійсний член Академії будівництва України Ляшенко Володимир Григорович. Автор ознайомив присутніх зі своєю книгою  «І печалі , і радості », яка була гідно оцінена відомим українським  письменником, поетом, громадським діячем Борисом Олійником, а також розповів  про своє важке дитинство, яке припало саме на роки Великої Вітчизняної війни, читав свої поезії повоєнних років..
 
Була представлена книжкова виставка - «Вічна пам` ять бійцю рядовому, як і маршалу уклін і слава!».
Ми з трепетом зустрічаємось з учасниками війни  та  з тими людьми, чиє дитинство пройшло у воєнні роки. До таких людей належить Кулиніч Галина Миколаївна - активна читачка бібліотеки, яка подарувала нашій аудиторії свої вірші про війну.
 
Пам`ять про війну не має спокою…
 

3.12.2013

3 грудня в ЦРБ № 141 відбувся літературно-мистецький вечір «Рандеву з  французькою літературою» за проектом «Підручник+», присвячений творчості таких видатних письменників , як Оноре де  Бальзак, Фредерік Стендаль, Гі де Мопассан. Скільки б не читав французьку літературу, апетит до читання буде зростати і зростати.  Відвідувачі бібліотеки з зацікавленістю прослухали бібліографічний огляд книжкової виставки, познайомились з інформацією про останні екранізації кінострічок за творами Бальзака та Стендаля. Уривки з художніх кінострічок «Гобсек», «Батько Горіо», «Червоне і чорне», «Пишка» яскравим колоритом доповнили сприйняття творчості французьких класиків ХІХ століття.  Найбільш активні користувачі взяли участь в літературній грі та отримали призи - ручки з логотипом бібліотеки. Мажорною ноткою заходу було прослуховування аудіо – пісні у виконанні всесвітньовідомого французького шансоньє Шарля Азнавура, який дуже талановито зіграв роль батька Горіо в однойменній кінострічці.
 
 
 

21.11.2013

Етапом найвищого злету лаврського монументального мистецтва стали кінець першої чверті – середина XVIII ст., коли Печерський монастир одягся в шати українського бароко.

21 листопада в конференц-залі ЦРБ № 141 відбулось чергове заняття краєзнавчого клубу «З любов`ю до рідного краю» на тему «Києво-Печерська Лавра в контексті українського бароко». В заході взяли  участь: науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника кандидат історичних наук  Кондратюк Аліна Юріївна та юнацтво району. З задоволенням прийшли наші читачі до бібліотеки, щоб  дізнатись чимало цікавого про історію та культуру рідного міста. Відвідувачі мали можливість  ознайомитись з історичним та  прекрасним  відео-матеріалом  про блискучий зірковий  бароковий архітектурний ансамбль Києво-Печерської Лаври.

Неповторна краса нашого міста, його історичні пам`ятки завжди будуть цікавити  та надихати, як киян, так і гостей нашого міста.
 

5.11.2013

5 листопада у ЦРБ № 141 в рамках святкування 70-річчя звільнення Києва від німецько-фашистських загарбників відбувся кіновечір, на якому автор-письменник, сценарист Дмитрук Андрій Всеволодович представив фільми. 
 
Відвідувачам бібліотеки була продемонстрована кінострічка «Двобій над Дніпром», присвячена  подіям Другої Світової війни, які  відбувались  на території  нашого міста  в 1943 році, тим важливим знаковим подіям, які вплинули на перебіг усієї війни. Також була представлена документальна кінострічка «Київ. Тунелі у невідоме», яка розповідає про об'єкти оборонно-стратегічного значення, які почали будувати в 30-ті роки минулого століття в Києві.
 
Наше минуле та  наше сучасне пов’язані між собою незримим мостом пам’яті. Пам'ять… Вона вічна і не дає згаснути жодній героїчній сторінці історії перемоги над фашизмом. Ми будемо пам’ятати тих, хто воював і тих, хто ніколи не повернеться. Їх подвиг назавжди залишиться у наших серцях.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter