Бібліотека ім. С. Олійника

23.04.2015

„Він мав талант людяності...”, - писав про нього молодший брат Григір. Під такою  ж назвою 23 квітня в бібліотеці імені С. Олійника відбувся вечір - портрет, присвячений 95-річчю від дня народження українського письменника, Лауреата премії ім.     Т. Г. Шевченка Григорія Тютюнника. В заході взяли участь члени клубу „Іванна”. Присутні мали нагоду пройтися життєвим шляхом митця, дізнатися про цікаві, маловідомі факти його біографії. Зацікавили учасників заходу відеозаписи спогадів товаришів Григорія Михайловича. Та все ж  найбільше враження на присутніх справили сторінки книги  „Не зміліє пам’яті криниця”, написаної дружиною Григорія Тютюнника О. Ф. Черненко. Спогади Олени Федотівни є дорогоцінними сторінками до життєвих  та творчих біографій братів Тютюнників, адже написані зі свідчень родичів, односельців. На завершення заходу бібліотекар Гребенчук Т. В. Провела бібліографічний огляд тематичної полиці.

 

24.04.2015

24 квітня до бібліотеки імені С. Олійника завітали десятикласники ЗОШ № 147 на тренінг-семінар „Гендерні стереотипи”. Семінар відбувся в рамках проекту „Подолаємо гендерне насильство разом”. В заході взяла участь співробітник Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району, психолог Овсієнко Н. Ф. Наталія Федорівна познайомила школярів з поняттям „гендерні стереотипи”. Під час вправи „мозковий штурм” учні висловили традиційні та власні уявлення про чоловіка та жінку, їх спільні та відмінні риси, а потім відмітили, як ці уявлення змінюються зі змінами в суспільстві. Завідуюча бібліотекою Діденко Т. А. познайомила присутніх з матеріалами, розміщеними на тематичній виставці.
 
 

9.04.2015

Великдень природи, Великдень душі

9 квітня до бібліотеки імені С. Олійника завітали учні ЗОШ №147. В рамках проекту „Два храми, що духовністю єдині” напередодні свята Великодня викладач творчості недільної школи храму святих мучеників Адріана та Наталії О. С. Бойко провела майстер-клас з виготовлення святкових поробок. Кожен учень самостійно виготовив Великодню листівку та написав привітання зі святом воїнові АТО. Всі листівки будуть направлені в зону конфлікту разом з іншою гуманітарною допомогою. Наприкінці заходу присутні прослухали огляд літератури, завдяки якій всі бажаючі змогли поглибити свої знання про традиції свята Великодня.
 
 
 

03.04.2015

3 квітня в бібліотеці імені С. Олійника на чергове засідання зібралися члени клубу «Іванна».
«Інтелектуальний, а тому небезпечний» - так називався літературно-мистецький вечір і таким був для влади Василь Голобородько, письменник, лауреат Шевченківської премії. Його вірші вивчали в американських і канадських інститутах, їх включали до поважних антологій світової поезії. Але на батьківщині творів Голобородька майже не друкували.
 
 
Про ці та інші факти життя поета дізналися присутні. Звучали вірші поета, в яких ніби ожив стародавній світ української пісні, обрядів, адже в своїх творах автор використовує елементи фольклору. На закінчення вечора бібліотекар Гребенчук Т. В. ознайомила присутніх з матеріалами тематичної розкладки.
 

21.03.2015

«Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі» - з цією думкою талановитої української поетеси Ліни Костенко погодяться і ті, хто має талант і сам пише вірші, і ті, хто просто любить поезію.
 
 
Ось і в бібліотеці імені С. Олійника зібралися члени клубу «Іванна», щоб поміркувати над силою мови і розвитком творчих можливостей кожної людини. Тому що поезія – це не просто римовані рядки, а й показник рівня суспільної культури. В ході вечора слухачі дізнались, що за ініціативою ЮНЕСКО в 1999 році було встановлено святкування Всесвітнього дня поезії 21 березня. Мета установи свята – дати новий імпульс і нове визнання всіляким поетичним рухам. Завідувач бібліотеки Т.А. Діденко ознайомила присутніх з виставкою «Чарівність поетичної правди». Але основний час вечора був присвячений читанню «ліричних істин». Учасники вечора Клюєва В. С., Кулинич Г. М., Гайдай В. Ф. читали свої авторські вірші та улюблені вірші українських і зарубіжних поетів.
 
Сюрпризом для присутніх була презентація збірки поезій мешканця Лісового масиву В. С. Колотовкіна «Людям и богиням».
 
 

13.03.2015

„ Що в імені твоїм… ”
 
Багато різних імен є в світі. Усі вони різні, та кожне  має своє походження та значення. І одне з них – Євдокія. Саме в переддень народження святої мучениці Євдокії, 13 березня в бібліотеці імені С. Олійника відбулася зустріч учнів ЗОШ №147 з настоятелем храму преподобного Івана Рильського ієреєм Євгеном Нікітіним. Священик розповів учасникам заходу про походження цього імені. Отець Євген зупинився на життєвому шляху святої Євдокії, її шлях до Христа та мученицьку смерть за віру. Бібліотекарі підготували тематичну розкладку „Що в імені твоїм…”, на якій усі бажаючі могли дізнатися про своє ім’я, його значення    та походження.  На закінчення зустрічі гість  відповів на запитання користувачів бібліотеки та подарував усім присутнім іконки та солодощі на згадку.
 
 
 

20.02.2015

20 лютого у бібліотеці імені С. Олійника  відбулася зустріч читачів, учнів ЗОШ №147, з настоятелем храму преподобного Івана Рильського ієреєм Євгеном Нікітіним. Захід був організований в рамках проекту „Два храми, що духовністю єдині ”  і  мав назву „Зимобор і різдвяної пори завершення”. Читачі бібліотеки мали нагоду  долучитися до народних традицій  святкування Стрітення Господнього. Отець Євген розповів присутнім: про історію виникнення свята, обряди та вірування, пов’язані з ним. Повідав священик і про магічну силу стрітенської святої води. На закінчення гість  відповів на численні запитання учасників заходу,  учні прочитали вірші українських поетів присвячених  Стрітенню, бібліотекарі ознайомили відвідувачів з  книжковою етно-розкладкою: «Стрітення – українські традиції».
 
 
 

13.02.2015

"И быть живым, живым и только"

13 лютого в бібліотеці імені С. Олійника для членів клубу „Іванна” розчинив двері поетичний салон. Захід присвячено 125-річчю  від дня народження лауреата Нобелівської премії, російського поета, прозаїка Бориса Пастернака. Присутні познайомилися з цікавими маловідомими фактами життя та творчості поета, почули його вірші , написані в різні періоди життя. Учасники заходу поділилися своїми враженнями від  роману Б. Пастернака „Доктор Живаго”, адже дехто з них читав цей твір, виданий наприкінці 50-х років минулого століття за кордоном в „кишеньковому” форматі та привезений нелегально радянськими туристами – учасниками фестивалю молоді та студентів у Відні. На закінчення вечора бажаючі  прочитали свої улюблені твори поета.
 
 
 
 
 

10.02.2015

10 лютого в бібліотеці імені С. Олійника на відзначення 80 – річчя від дня народження українського поета, мешканця нашого району М. Д. Сома  проведено біографічний нарис «Хотів би я стати дощем весняним…».

В заході взяли участь дев’ятикласники ЗОШ №147. Учні мали нагоду познайомитися з життєвим шляхом Миколи Даниловича, пройнятися його поетичним словом. На заході звучали вірші поета у виконанні  учнів  та бібліотекарів. Багато поетичних рядків Миколи Сома покладено на музику,  присутні  з великим задоволенням послухали «Вишиванку», «Думу про землю», «Без вітру не родить жито» та інші пісні на слова поета.
 
 
 
 

30.01.2015

30 січня до бібліотеки ім. С. Олійника завітали учні ЗОШ №147 на народознавчу годину: „Зимові свята: обряди, ритуали ”. Захід відбувся в рамках проекту „Два храми, що духовністю єдині ”. Отець Василь, диякон  храму св. мучеників Адріана та Наталії розповів учням про цикл зимових свят, їх походження та символіку. Дізналися учні й про те, як відзначали ці свята наші пращури, про обрядовість та традиції, що сягають тисячоліть. Гість  підкреслив, що без минулого немає майбутнього. І від того як ми шануватимемо свої традиції залежатиме наша духовність, наша цивілізованість. На згадку про зустріч всі присутні одержали подарунки.
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter