Бібліотека ім. С. Олійника

20.11.2014

20 листопада до бібліотеки ім.  С. Олійника завітали старшокласники ЗОШ №147 на годину - спомин „Війна очима учасників подій” (лейтенантська проза) Захід відбувся в рамках проекту „Треба жити й пам’ятати”. Присутні мали нагоду ширше познайомитися з творами, автори яких будучи молодими офіцерами, пізнали труднощі похідного життя, фронтове братство та героїзм. Звучали уривки з творів письменників – фронтовиків, учні згадували повісті та оповідання цих авторів, які їм  найбільше запали в душу. Багато з цих творів екранізовано, то ж  фрагменти з фільмів „Иваново детство” за повістю В. Богомолова та „Аты – баты шли солдаты” за повістю В. Бикова не залишили байдужим нікого.
 
 
 

7.11.2014

7 листопада члени клубу „Іванна” зібралися на своє чергове засідання „Мистецький тріумф Кіри Маратової”, присвячений 80-й річниці від дня народження одного з найбільш неоднозначних, неординарних режисерів світу. На вечір  були запрошені також члени клубу любителів кіно, організованого в ЦРБ №141. Захід проходив в дружній атмосфері. Члени двох клубів мали змогу пізнати нові, досі невідомі факти з життя Кіри Юріївни, поспілкуватися та поділитися своїми думками та враженнями про її творчість. На закінчення присутні переглянули фільм „Два в одном”, удостоєний премії „Ніка” як кращий фільм країн СНД.
 
 
 

25.03.2014

21 березня в бібліотеці імені С. Олійника відбулася зустріч з науковцями музею Десятинної церкви. Співробітники музею Мельник М. К. та Чорний С. В. розповіли про історію зародження та етапи розвитку християнства в Київській Русі, починаючи від рівноапостольної княгині Ольги. Цікавою була розповідь про дві святині, які відіграли не аби яку роль в історії християнства – Десятинну та Андріївську церкви: історію їх побудови та сучасний стан. Розповідь супроводжувалася демонстрацією слайдів, на яких учасники заходу могли побачити креслення проектів церков, фрески та ікони, що прикрашають ці  храми нині та інші цікаві матеріали. Закінчився вечір відповідями на численні запитання присутніх користувачів бібліотеки.

 
 
 
 

6.03.2014

6 березня  на честь 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка відбулася літературна година „Я дуже щиро Вас люблю...Тарас Шевченко в колі сучасників”. Учасники заходу, учні 10-го класу ЗОШ № 213, заглибилися в суспільно-інтелектуальне середовище, яке оточувало Кобзаря. Тарас Григорович мав багато друзів, однодумців, соратників. Це були люди різних національностей і різних соціальних верств. Учні познайомилися зі спогадами друзів Шевченка, серед яких відомі імена – П. Куліш, М. Костомаров, І Тургенєв, М. Лєсков та інші. Глибоко схвилювали присутніх рядки з повісті Варвари Рєпніної „Безмовна любов”, в якій княжна передала свої почуття, що спалахнули в неї до поета. Вдалим закінченням заходу був  бібліографічний огляд виставки, після  якого читачі з задоволенням брали додому  твори Великого Кобзаря та літературу про нього.
 
 
 

3.03.2014

3 березня до бібліотеки імені С. Олійника завітали восьмикласники ЗОШ №147 на літературно-мистецьку годину, присвячену 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Учасникам була запропонована тема : „Літа невольничі поета”, йшлося про життя та творчість Кобзаря в період заслання до Оренбурзького краю. Присутні поринули в душевний світ Шевченка, в середовище, що його оточувало в неволі. Всупереч суворій забороні, Тарас Григорович продовжував плідно працювати. В роки неволі він створив ряд віршів та поем, цикл повістей, багато картин, портретів, малюнків. Розповідь супроводжувалася художнім читанням творів  поета, написаними в ті роки.  Учні  безпосередньо брали  участь в заході: співали, брали участь в конкурсі.
 
Закінчився захід оглядом літератури, представленої на виставці „Живе й не вмирає Шевченкове слово”. Бібліотекар Гребенчук Т. В. познайомила присутніх з виданнями творів  Тараса Григоровича  того періоду життя.
 

1.03.2014

1 березня з нагоди 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка в бібліотеці імені С. Олійника відбувся мистецький вечір „Тарас Шевченко — видатний художник”. Гостями бібліотеки були дев’ятикласники ЗОШ  № 147. Учні  торкнулися мистецької спадщини Т.Г. Шевченка. Тарас Григорович зробив великий внесок у розвиток живопису України. Адже він був не лише поетом, а й драматургом, прозаїком, етнографом, фольклористом і художником, який залишив велику образотворчу спадщину — понад тисячу творів. Свій біль за скривджений, підневільний народ і свою ненависть проти царя і його посіпак поет вилив у віршах  Ці почуття знайшли відображення і в його картинах.  З цікавістю розглядали присутні репродукції картин талановитого митця. Нікого не залишили байдужим його роботи „Катерина”, „Сліпа”, „Циганка” та інші, адже багато з них створено за мотивами поетичних творів. На завершення заходу бібліотекар Маєвська І. В. Познайомила учасників заходу з літературою про життєвий та творчий шлях  Кобзаря, представленою на книжковій виставці.
 

 

14.02.2014

14 лютого бібліотека ім.. С. Олійника гостинно розчинила двері  для  шанувальників творчості Тараса Григоровича Шевченка. Відбувся літературно – мистецький вечір  „Шевченко в засланні ”, один із низки заходів з нагоди 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.  Його мета -  ознайомити читачів з творчістю  Тараса Григоровича в період  заслання в Оренбурзький край (1847 – 1858) . Епіграф вечора : „Не гріє сонце на чужині ” як найкраще відповідав відчуттям поета в цей час. Учасники заходу почули про невольничі літа поета, ознайомилися з його літературною спадщиною тих років. Зацікавила гостей розповідь про дослідження Шевченкіани того періоду професором, лауреатом Державної премії ім.. Т. Г. Шевченка, оренбуржцем, автором „Оренбургской Шевченковской энциклопедии” Л. Н. Большаковим. Леонід Наумович засновник музеїв Шевченка в Оренбурзі та Орську, директор єдиного у світі науково-дослідницького інституту  Шевченка, автор близько 20 книг про Шевченка.  На завершення вечора читачі бібліотеки  Гайдай В. Ф. та Клюєва В. С. прочитали вірші Тараса Григоровича, написані в далекому засланні.      
 
 

30.10.2013

25 жовтня  бібліотека імені С. Олійника запросила членів клубу „Іванна” на вечір „Роман з романсом ” присвячений творчості  народної артистки СРСР, народної артистки Грузії Нані Брегвадзе. Присутні мали нагоду ще раз почути голос „цариці естради ”. Зацікавлено слухали учасники вечора розповідь про життєвий шлях Нані Георгіївни. Нікого не залишили байдужими   музичні твори  у її виконанні. Присутні підкреслили, що своєю творчістю співачка створила образи доброти, любові, ніжності. Адже лише відчувши душею, пропустивши через себе романс або пісню, вона виносить їх на суд слухачів.  

На завершення прихильники співачки  переглянули уривки з фільму „Первые”, і ніби побували в музичному салоні Нані Брегвадзе, де перекликається відгук трьох поколінь: Нані Георгіївни, її дочки, відомої співачки, та онуки, студентки консерваторії,  та традиційно звучать романси…
 
 
 
 

10.12.2012

До Міжнародного дня прав людини , що відзначається 10 грудня в бібліотеці ім. С. Олійника відбулася зустріч учнів шкіл району з юристом Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району І. В. Петученко. «Правоздатність учнів»-тема зустрічі в межах якої учні здобули нові знання в правовому полі та отримали фахову консультацію. Основним гарантом , що забезпечує рівність прав, свобод та обов’язків усіх членів нашого суспільства, в тому числі і учнів, є Конституція. Набуті знання, сподіваємося,  допоможуть учням у Великому житті.
 
 
 

30.03.2012

alt30 березня в бібліотеці ім. С. Олійника відбулося засідання жіночого клубу „Іванна”. Літературний вечір „Рябиновый вкус на губах”, присвячений творчості російської поетеси Марини Цвєтаєвої, пройшов у рамках проекту „Відкриваємо Україну”. Життя та творчість видатної поетеси тісно пов’язане з Кримом. Ще будучи дівчинкою, Марина навчалася в Ялтинській жіночій гімназії. Пізніше, у 1911 – 1917 роках, неодноразово гостювала на дачі Максиміліана Волошина в Коктебелі, там же познайомилася зі своїм чоловіком, С. Ефроном. То ж тема  Криму дуже часто звучить у творчості поетеси. В Криму написані: „Над Феодосией угас...” ,„Я с вызовом ношу его кольцо” та інші ліричні твори, які читали учасниці вечора. До сліз схвилював присутніх вірш „Идёшь, на меня похожий ...” у виконанні активістки клубу Клюєвої В. С. Цікаво було побувати за допомогою слайд-  шоу та titleрозповіді бібліотекарів в будинку, де проходило дитинство Марини. Вразили приtitleсутніх фрагменти художнього фільму М. Казакова «Очарование зла», була проведена віртуальна екскурсія залами музею  сестер  Цвєтаєвих у Феодосії. Закінчився вечір романсами та піснями сучасних авторів на вірші М. Цвєтаєвої, що сприяло виникненню задушевної та відвертої атмосфери. Розходилися неохоче,  але треба готуватися до нового засідання. Рішенням учасниць воно буде присвячене 100 річному ювілею музею, якій заснований батьком поетеси Іваном Володимировичем Цветаєвим.


 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter