Бібліотека ім. В. Кучера

20.07.2021

 
   На літературний екскурс «Слово, вивірене життям…», який присвячений 110 річниці від дня народження письменника Василя Степановича Кучера, завітали члени клубу «Золотий вік» до бібліотеки, яка носить його ім’я.
 
 

   Для гостей розповіли про творчий шлях письменника–фронтовика: від дописувача районної газети до відомого майстра української прози. Також вони з цікавістю взяли участь в обговоренні, прочитаних ними  творів письменника.
    Рано перестало битися мужнє серце Василя Степановича Кучера, але його проза залишилася жити серед нас.


 
 

20.02.2020

«Небесня Сотня у вирій полетіла…»
Вечір-реквієм
Не забути! Не зрадити!
Вони з нами – світлі воїни Небесної Сотні.
А український дух – ординцям не убити,
Народ наш був і є – в нас європейська путь!..
Бринить життя струна; весна, і зійде жито.
Й герої серед нас, бо в пам’яті живуть!
Я.Ткачівський

 
       Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину.
       Щорічно 20 лютого в нашій бібліотеці відзначається День пам’яті Героїв    Небесної Сотні.  У цьогорічному заході взяв участь Роман Конон  – активний учасник Євромайдану, який розповів школярам  про ті трагічні події, коли майданівці були розстріляні беркутівцями без найменшого докору совісті. Гість зазначив, що в Україні, у центрі Європи, було відкрито справжнє полювання на людей.
 
 
 
      Учасники  переглянули мультимедійні матеріали, прослухали пісні та поезії, присвячені героям Небесної сотні. І вже ніхто з підлітків  не соромився сліз болю і жалю,  коли  лунала легендарна «Плине кача…»,   пісня- реквієм пам’яті Небесній Сотні. Запалені свічки та хвилина мовчання висловили  скорботу та глибоку повагу  усіх присутніх до загиблих Героїв.

        Захід пройшов за сприяння депутата Київської міської ради Михайла Буділова.
 
 

16.02.2020

«Жіночі голоси у вітчизняній літературі»
Літературна вечірка

Мій голос зможете почути,
А в ньому запах  м’яти, рути,
Краплинки вічності й любові.
Я повернусь до вас у… Слові.

Лідія  Новикова

Щороку, 21 лютого, в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. З нагоди свята та в рамках проекту «За українську мову!» в бібліотеці відбулася  чергова  зустріч членів клубу «Золотий вік».

Жінки-письменниці - це особливий колорит української літератури. Їхня творчість насичує навколишній світ свіжими  фарбами, інтонаціями виважених думок та нових ідей.

Переглядаючи мультимедійні матеріали «Обличчя української літератури»  та «Українські письменниці»,  присутні заглянули в історію жіночої української літератури - від класичних майстринь пера до представниць сучасної літератури.
Виставка-калейдоскоп «Жіночі голоси української літератури» познайомила користувачів із добіркою творів українських письменниць 19-21 століть.
Хвилю найрізноманітніших вражень отримали гості заходу від читання улюблених віршів українських поетес: Лесі Українки, Ліни Костенко, Оксани Забужко та виконання українських пісень.

Тож запрошуємо у світ української  літератури, авторами якої є жінки!
 

27.01.2020

«Вони вмирали, віра щоб жила. Щоб України майбуття розквітло»
Літературно-історичний вечір

В серцях людських не вмерли Крути,
Вони проклали у майбутнє шлях,
Щоб гордо майорів навіки
Жовто-блакитний України стяг.
Було їх триста, тільки триста
Героїв - українських соколят.

Марія Коломий

Бій під Крутами - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.

З цієї нагоди до нашої бібліотеки завітали учні ЗЗСО № 218 вшанувати  особливу дату  за проєктом «Україна – історія, сьогодення, майбутнє!».

В заході взяв участь Сергій Стукота - доцент Військового інституту телекомунікацій та інформатизацій імені Героїв Крут, який розповів про події, які передували  битві під Крутами, про політику тогочасного уряду. Науковець провів історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність.
Під час заходу учасники  переглянули мультимедійні матеріали та прослухали пісні та поезії, присвячені героям Крут.

Увазі користувачів була представлена тематична виставка «Молодь від Крут до сьогодення на варті Державності України».

Україна пишається молодими Героями Крут. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща…
 

12.01.2020

«Василь Симоненко:  поет народжений з любові»
Поетично-музичний вечір

«Я — українець.
Оце і вся  моя  автобіографія»

В. Симоненко

Чергове засідання клубу «Золотий вік»  було присвячене 85-річниці від  дня народження українського поета,  журналіста та правозахисника Василя Симоненка.

Переглядаючи мультимедійний матеріал «Гра долі. Василь Симоненко», присутні  познайомились з  видатним  українцем,  людиною з творчого покоління  шестидесятих , одержимого  любов'ю  до матері-України. А з тим, як поет  виклав цю любов і свій біль у  щирому слові своєї поезії розповіла  добірка літератури «Гляньмо ж в очі віршам Симоненка…»
На згадку про  незабутній талант поета гості  зворушливо читали  його поезії та співали пісні на вірші Василя Симоненка.
 

22.12.2019

«Із неба в український край йде зимовий Миколай»
Літературно-музичний вечір

«Святий Миколаю,
Я тебе благаю,
Пошли щастя й світлу долю
Козацькому краю.»

Надія Гуменюк

У бібліотеці, до свята Святого Миколая Чудотворця,  в рамках роботи  клубу «Золотий вік», відбувся  особливий захід -  вечір затишку, віршів, музики та добрих справ.

Зворушливу розповідь про  українські традиції святкування цього давнього свята гості почули від о. Віталія із Храму мучеників Андріана і Наталії.  Радісний настрій створили  пісні, гуморески, загадки.
Запрошені ознайомилися з виставкою «Ой зимонько, зима, ти – святкова, чарівна!» і з цікавістю переглянули мультимедійні матеріали «Традиції святкування дня Святого Миколая» та «Цікаві історії новорічних свят».
Усі присутні отримали святкові подарунки та побажання щасливого Нового року та Різдва Христового.
Миру всім, злагоди, щастя!
 

10.12.2019

«Закон і право для всіх єдині»
Тренінг

«Незнання закону не звільняє від відповідальності.
А ось знання - нерідко звільняє».

С. Лец

З нагоди Міжнародного дня прав людини до нашої бібліотеки запросили учнів ЗЗСО № 218 та працівників Центру у справах сім’ї та жінок  Деснянського району.

Відбулась жвава, злободенна для підліткового віку, дискусія з юристом Артемом Петренко, присвячена основним правам та обов’язкам громадян України, правам дитини, нормам правової поведінки, проблемам свободи, обов’язку, відповідальності. Надзвичайно цікаво пройшло інтерактивне заняття, під час якого школярі самостійно розглядали та аналізували життєві ситуації, а потім намагалася надати учасникам ситуацій кваліфіковану правову допомогу.
Увазі користувачів була представлена тематична виставка «Правам людини - європейський рівень».

Захід пройшов цікаво, змістовно і, головне, засвідчив небайдужість нашої молоді до питань правової обізнаності, формування правової свідомості і правомірної поведінки.
 

21.11.2019

«У Революції Гідності – доля народу»
Патріотичний вечір
за проєктом «Україна – історія, сьогодення, майбутнє!»
 
                                                                   «Народ мій є! Народ мій завжди буде!
                                                                 Ніхто не перекреслить мій народ!»

                                                                                              Василь Симоненко

 
        У ці дні вся Україна відзначає День гідності і свободи, згадує і схиляє голови перед пам’яттю Героїв Небесної Сотні, які боролися і віддали життя за Україну. Щоб вшанувати пам’ять загиблих героїв, згадати події на Майдані, до нашої бібліотеки завітали учні ЗЗСО № 218 та представник  депутата Київської міської ради Михайла Буділова,  учасник Євромайдану Павло Тихонівський.
        Розпочався захід для гостей з розповіді учасника Євромайдану Павла Тихонівського  про Революцію Гідності та перегляду мультимедійного матеріалу «Революція гідності» та «Небесна сотня. Юні ангели». Школярі до сліз були зворушені  трагічними  подіями Майдану, які увійшли у героїчні сторінки історії українського народу. 
     Шануймо подвиг Героїв Майдану! Саме такі люди розкривають нам очі, змушують подивитись на життя зовсім по-іншому.Своїм прикладом показують як треба любити Україну та свій народ.
 

14.11.2019

«Толерантність у середовищі підлітків»
Тренінг

Напередодні Міжнародного дня толерантності у бібліотеці пройшов тренінг,за проєктом «Бібліотека як освітній простір», на який завітали учні ЗЗСО № 218 та працівники Центру у справах сім’ї та жінок  Деснянського району.
Гостей очікували багато цікавого. Після знайомства з історією свята, із  школярами спілкувалася директор Центру у справах сім’ї та жінок Бачек Тетяна Леонтіївна. Під час  інтерактивного заняття усі учасники прийшли до висновку, що толерантність вважається ознакою хорошого виховання, високого духовного та інтелектуального розвитку.
Підводячи підсумки можна сказати, що у кожному колективі потрібно створювати толерантне середовище, намагатися дотримуватись злагоди і взаємопорозуміння. А оскільки клас - це не тільки колектив, а й своєрідна маленька родина, то в ній має завжди панувати повага, терпимість та відсутність агресії.
 

05.11.2019

«Я та мої гроші»
Тренінг

Чому гроші є одним з найбільших винаходів людства, які їх функції, як без них здійснити свої мрії –  всі  ці та  інші питання обговорювали учні 9 класу ЗЗСО № 218 під час  інтерактивного заняття «Я  та мої гроші», за проєктом «Бібліотека як освітній простір», яке відбулося  за сприяння Центру сім’ї та жінок Деснянського району м. Києва.
Школярі дізналися багато цікавого про історію української гривні, ознайомилися з книжковою викладкою «Гроші: їх значення в нашому житті» та прийшли до висновку, що потрібно йти шляхом самовдосконалення та розвитку. Адже це найважливіше для людини, і на цьому шляху  обов’язково знайдуться гроші.
А девізом тренінгу можна вважати фразу «Полюби життя,  і воно відкриє джерело сили для багатства, спочатку духовного, а потім і матеріального!».
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter