Бібліотека №151

31.10.2016

«Чарівне царство книжок»
Бібліо екскурс
 
Днями бібліотека №151 організувала пізнавально-оглядову екскурсію під назвою «Чарівне царство книжок» для школярів 5 класів школи № 276. В затишному приміщенні бібліотеки на дітей чекали бібліотекарі, які завжди раді своїм відвідувачам. Це був  перший день осінніх канікул, але у спілкуванні з книгою не повинно бути перерв. Адже книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди.
Бібліографічний огляд «Від першої бібліотеки Київської Русі та до сьогодення», ознайомив школярів із історію створення перших книгозбірень та розвитком бібліотечної мережі в сучасному світі інформаційних технологій.  Бібліотекарі розповіли про роль та значення бібліотек в житті людини. Надали поради, як правильно читати, розповіли про правила користування бібліотекою, про бережне ставлення читача до книги. Екскурсія бібліотекою ознайомила дітей з літературою на будь-який смак та уподобання. Школярі, скориставшись нагодою та вибравши цікаві книги, стали новими друзями бібліотеки.
 
Екскурсії бібліотекою надають додаткову можливість спілкування  із своїми юними читачами та долучають їх до книги та сучасної літератури, розвивають художній смак і самостійність суджень.
 

29.09.2016

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, 29 вересня в бібліотеку №151 завітали учні других класів школи № 277, щоб разом з бібліотекарями та вчителями здійснити подорож до країни книг.
 
«Подорож до країни Книгарії» - це назва заходу, метою якого було ознайомлення та спільна мандрівка нелегким шляхом книги, від ялинки, що росте у лісі до паперу, щоб потім потрапити до рук читача у вигляді книги, яка розповідає про незвичайні пригоди та різних цікавих людей.
Малі школярики здійснили екскурсію в світ бібліотек, радо відгадували загадки про книгу, приймали активну участь у вікторині «Твій друг – книга» та в конкурсах «Чи уважний ти читач?», «Книги – назви імен». Найбільш активні учасники отримали подарунки від бібліотеки.
Дякуючи гарній погоді, свято продовжилося на галявині, біля бібліотеки. Дітлахи проявили неабияку фантазію в малюванні країни «Книгарії».
 
Із переконанням, що школярі стали друзями бібліотеки та новим домашнім завданням від своєї першої вчительки – описати свою любиму книжку, дітки подякували бібліотекарям за організоване свято. Бо саме вони – бібліотекарі, відчиняють читачам двері в захоплюючий книжковий світ, допомагають зорієнтуватися у безмежному океані літератури.

 

28.09.2016

«Українець – це по-перше той, що зроду українець, родився і виріс з українською мовою на устах і хоче тепер йти спільно із своїм народом, хто хоче працювати для його добра, боротися за його свободу і кращу долю».
М. Грушевський
 
28 вересня бібліотека № 151 в межах партнерських стосунків із школою №277 провела вечір-вшанування, присвячений 150-річчю від дня народження видатного українського історика, літературознавця, публіциста, громадського і державного діяча, першого президента України Михайла Грушевського під назвою «Михайло Грушевський - державний діяч та людина».
 
У заході взяли участь учні 9 – 10 класів, вчителі та бібліотекарі. Почесний  гість заходу – Бонь Олександр Іванович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Київського університету ім. Бориса Грінченка. Науковець поділився  своїми глибокими знаннями про вже відомі та маловідомі широкому загалу фактами не  тільки політичної, але й інтелектуальної біографії Михайла Грушевського. Із цікавістю слухали про співпрацю та дружбу М. Грушевського з І. Франком, спільну боротьбу за становлення Української державності, розповідь про незвичайну історію Грушевського - людини, його шлях до лідера Української революції та символу Української самостійності. Він народився із генетичною любов’ю до України, і цією любов’ю були освячені всі його справи.
 
Співробітниками бібліотеки було підготовлено та презентовано книжкову виставку «Совість Українського народу», що додала інформаційного та художнього  наповнення заходу.
 

10.08.2016

З веселим настроєм 2 серпня до бібліотеки завітали вихованці літнього табору, що функціонує при районному соціальному Центрі сім’ї, дітей та молоді на  захід «Світ казковий, загадковий», який організували бібліотекарі. Зустріч була присвячена казковій творчості Івана Яковича Франка, 160-річчя з дня народження якого вшановуємо в серпні місяці. Школярики цікаво слухали про те, що казки з’явилися у творчості Франка саме тоді, коли письменник став батьком. Писані для власних дітей, ці твори стали справжнім скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори. Великою популярністю користуються Франкові казки і в сучасних малих читачів. Саме в цьому мали змогу переконатися всі присутні на заході із влучних відповідей дітей на  запитання вікторини «З якої це казки?».  Отримавши призи від бібліотеки, прослухане та прочитане з казкової творчості Франка закріпили переглядом мультфільму «Лис Микита».
Ідея невідворотної перемоги добра над злом, що закладена в казках Ф. Я. Франка актуальна завжди. До того ж, як зауважує письменник, "оті простенькі сільські байки, як дрібні, тонкі корінчики, вкорінюють у нашій душі любов до рідного слова, його краси, простоти і чарівної милозвучності. Тисячі речей у житті забудете, а тих хвиль, коли вам люба мама чи бабуся оповідала байки, не забудете до смерті".
 

13.07.2016

«Світ казковий - загадковий» в бібліотеці №151 зустрічали  дітей із родин - переселенців, багатодітних сімей, сімей учасників АТО, діти яких є вихованцями літнього табору при Соціальному центрі сім’ї, дітей та молоді Деснянського району.
 
В цей спекотний день шкільних канікул дітей різного віку об’єднало одне спільне бажання потрапити через книгу в світ казковий – загадковий, що створили в бібліотеці її працівники для учасників табору. Учні проявили неабияку ерудицію, вправність та знання в запропонованих вікторинах: «Старі казки про головне», «Чи уважний ти читач», «Чарівне коло» та «Книга – твій друг». В рівних та веселих змаганнях оплесками визначені переможці та нагороджені книжечками. Літнє свято продовжилося в бібліотеці цікавим переглядом мультиків про наших національних казкових героїв. Учасники заходу почувалися в бібліотеці комфортно та затишно, адже наша бібліотека не тільки територія читаності, а й дозвілля.
 

03.06.2016

3-го червня бібліотека № 151 радо зустрічала дітей із літнього оздоровчого табору «Віночок» при СЗШ № 277.
 
«Будемо гратись і читати – світ цікавий пізнавати» - під таким девізом пройшов захід, що підготували фахівці бібліотеки для дітей табору.
 
Школярі познайомилися з книжковою  серією «Скарбничка школяра». Через огляд  книг цієї серії пізнавали рідну Україну: про заснування міст, сіл, про походження свят і звичаїв, мистецтв і ремесел, про її історію та природу та про героїв казок та легенд. Закріпити почуте учням допомогла гра – вікторина: «А чи знаєш ти?...» та перегляд мультфільму про нашого національного казкового героя Котигорошка.
 
Віримо та сподіваємося, що такі зустрічі допоможуть під час літніх канікул поглибити знання з народознавства, відкриють перед дитиною скарби народної фантазії, навчать народної мудрості.
 

До нових зустрічей в бібліотеці!

 

20.04.2016

20 квітня в школі  №277 відбувся вечір пам’яті, присвячений 30-річчю Чорнобильської катастрофи, який  було підготовлено працівниками бібліотеки  №151 спільно з  Фондом інвалідів Чорнобиля та учнями і вчителями школи.

В цей день зібралися люди різних поколінь, щоб віддати шану тим, хто 30 років тому, жертвуючи своїм здоров’ям і життям, рятував світ від катастрофи планетарного масштабу. Учасники заходу мали нагоду зустрітися з мешканцями нашого району:  Могильчуком  Петром Сергійовичем, який в ту ніч, 26 квітня 1986 року, працював старшим черговим електромонтером блоку на ЧАЕС та Бахмуровою Альбіною Олександрівною – начальником водно-хімічної лабораторії хімічного цеху станції. Нікого з присутніх не залишила байдужими розповідь ліквідаторів про те, як вони боролися із катастрофою та як  в перші хвилини вступили в нерівний бій з реактором. Із сумом і болем  в серці згадували  друзів-ліквідаторів, яких уже ніколи не буде з нами.

Завідуюча бібліотекою №151 – Думанська Т.А. провела для присутніх бібліографічний огляд книги Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва». Школярі з увагою та допитливістю слухали про те, що книгу написала Нобелівська лауреатка 2015 року, яка отримала премію «за її багатоголосу творчість – пам’ятник стражданню і мужності в наш час». Ця книга стала сповіддю багатьох людей про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління. Бібліотекар  розповіла, що роман створений на основі інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії, ліквідаторами та їх близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією територій, «самоселами» , посадовцями та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими. Слухали про саркофаг, якою ціною людських життів його будували.

Школярі підготовили вірші, співали пісні та слухали вірші свого учителя історії Притики Івана Степановича про рідний край, любов до України та тугу за тим куточком, де жив, зростав, але ніколи вже не зможе побувати – бо нині це «зона».

Чорнобильська трагедія сколихнула увесь світ і змусила переглянути своє ставлення до мирного атому. Головне, щоб люди пам’ятали про цю подію та наслідки, що спричиняє вибух атомної енергії.
 
 
 

30.03.2016

30 березня бібліотека № 151 в співпраці з бібліотекою школи №277, провели урок вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка «Незабутній Кобзар» для учнів восьмих класів.

Бібліотекарі цікаво розповідали учням про маловідомі факти із життя Т. Г. Шевченка, представивши книжкову виставку «Сторінками життя Кобзаря». З презентованих на заході книг, постать Шевченка показано, як людину універсальних обдарувань та інтересів, життя якої було присвячено народу, рідній Україні, боротьбі за наближення часу, коли країна стане незалежною, коли в Україні шануватимуть свою мову та культуру. Родзинкою заходу стала презентація путівника з вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка «Живи, поете, в бронзі і граніті, живи, поете, в пам’яті людській», який розробили бібліотечні фахівці центральної районної бібліотеки ім. П. Загребельного. Учасники заходу із цікавістю знайомилися з розділами путівника та поданою інформацією про те, скільки пам’ятників встановлено, скільки фільмів знято, скільки премій засновано, названо закладів та установ ім’ям Т.Г. Шевченка в Україні та світі, як образ Кобзаря відображається в образотворчому мистецтві.

З інтересом та повагою учасники заходу сприйняли інформацію про те, що путівник рецензувала Людмила Красицька – племінчата праправнучка Т. Шевченка, президент Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т.Г. Шевченка, жителька Деснянського району.
 
 
 

21.03.2016

21 березня, в перший день весняних канікул,  до бібліотеки № 151 завітали школярі,  щоб узяти участь в інформаційній хвилині, присвяченій Всесвітньому дню лісового господарства. На  заході  бібліотекарі  представили тематичну розкладку  «Легені планети», поділилися знаннями про те, що ліси є будинком та  джерелом засобів існування  для 1, 6 млрд населення землі. Школярі розповідали про участь лісових насаджень у формуванні клімату планети, забезпечення киснем, переробці шкідливих викидів, зберіганню водних ресурсів. Але кожну секунду Земля втрачає більше 1, 5 га лісу. Нажаль, динаміка нашого економічного прогресу негативно віддзеркалилась на цьому безцінному надбанні людства.

Бережне ставлення не тільки один до одного, а також і до флори та фауни, яка нас оточує – це запорука нашого завтра. Таким став підсумок нашого екологічного диспуту.

 

18.02.2016

18 лютого в бібліотеці №151 відбувся вечір-вшанування Героїв Небесної Сотні, організований спільно з Соціальним центром сім’ї, дітей та молоді Деснянського району.

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, що загинули за честь, за волю, за право бути народом, за країну в якій не страшно житии і народжувати дітей.

На заході була представлена книжково-патріотична експозиція присвячена Небесній Сотні.  Зворушливо поділився спогадами, про побратимів-майданівців та ті буремні дні,  один із учасників революції гідності журналіст Зінченко Володимир Борисович, що зазнав поранень під час протистоянь. До глибини душі всіх присутніх схвилював документальний фільм «Зима, що нас об’єднала».
 
Учасники заходу вшанували  пам’ять Героїв!
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter