Бібліотека №119

21.03.2019

«У книжечку на згадку зробимо закладку»
Заняття гуртка «Творчість юних»

         Тиждень дитячого читання – це свято не тільки читачів, письменників, бібліотекарів, а і… книжок. А якщо свято, то як же без подарунків? От і вирішили бібліотекарі разом із дошкільнятами на занятті гуртка з художньо-естетичного виховання зробити книжечкам подарунки – яскраві та оригінальні закладки.
 
 
 

        Бібліотекарі нагадали малюкам, що книга – це джерело знань, наш друг і помічник, до неї треба ставитися з повагою та поводитися дбайливо. А закладки допоможуть знайти необхідну для читання книжкову сторінку. Дітки з радістю долучилися до творчого процесу: підбирали кольори, клеїли квіточки, створювали орнаменти на закладках.
 
 
 

      І незабаром цікаві казки та пригоди, які дошкільнята обрали для читання з книжкової виставки «Читати – це круто!», прикрасилися чудовими закладочками.


 
 

20.03.2019

«Кожна книжка – таємниця, кожна книжка – цілий світ!»
Літературна мозаїка

«Книжковий світ - то особливий світ.
І безкінечний - наче море з небом.
Почати можеш будь-коли політ.
Для цього просто лиш читати треба!»

Олександр Афонін
 
Всеукраїнський тиждень дитячого читання у бібліотеці триває!

І 20 березня читачі були запрошені на зустріч із сучасним українським поетом, сценаристом, істориком-археологом, волонтером Олегом Федотовим і директором видавництва «Дж. Дж. Агенція» Вікторією Каденко, адже творча співпраця бібліотеки та дитячого видавництва – це успішний тандем у популяризації дитячого читання.

Пані Вікторія розповіла школярам безліч цікавинок про те, як «народжується» книжка, який шлях вона долає від перших чернеток автора та нарисів на папері до тієї яскравої друкованої версії, яку ми звикли тримати у руці. Допитливих читайликів дуже зацікавила різноманітна література видавництва: незвичайна серія «Мої улюблені історії для тварин», серія «Софія і Ярик», яка допомагає дітям та їх батькам у цікавій формі знайти рішення для будь-якої ситуації на повчальних прикладах книжкових героїв, серія «Бібліотека у рюкзаку» у зручному кишеньковому форматі, родзинкою якої є розважальна рубрика – вікторини, ребуси, головоломки.
Коли слово взяв Олег Федотов, у бібліотеці запанувала атмосфера цілковитої тиші та зосередженості. Адже поет, хвилюючись, порушив тему про непрості часи, які зараз переживає наша країна. Діти дізналися, що пан Олег дуже часто буває у зоні бойових дій на сході України та на власні очі бачить, як проходить непроста служба наших військових. Саме про це він з болем розповідає у своїх щирих віршах, які читав для юних відвідувачів бібліотеки. Під час спілкування виявилося, що школярі також пишуть зворушливі вірші та слова підтримки для наших мужніх захисників, надсилають їм малюнки.
Письменник подарував бібліотеці книгу своїх віршів «Повезло», а від видавництва бібліотека отримала чудові книжки, які видаються українською і німецькою мовами й поєднують українську і західноєвропейську культуру та з якими залюбки будуть пізнавати світ наші читачі.
 

19.03.2019

«В гостях у бібліотеки – дитячий письменник»
Літературне рандеву

Всеукраїнський тиждень дитячого читання у бібліотеці № 119 для дітей вже розпочато!

19 березня до бібліотеки завітали юні читачі на зустріч із непересічною та дуже цікавою людиною – дитячим письменником, викладачем Київського військового ліцею ім. Івана Богуна, капітаном першого рангу, мужнім підводником Анатолієм Грищуком.

З інтересом діти знайомилися із чудовими, добрими книжками Анатолія Грищука. На їх сторінках ніби оживають і сміливі козаки, і ліричні, милі та зворушливі герої. Особливо школярам сподобалася патріотична дилогія «Пригоди козака Сивого», а третю книжку «Морські пригоди козака Сивого» автор наразі пише на замовлення своїх читачів.
Безліч запитань, що виникли до письменника, підкреслили неабияку зацікавленість учнів та велике значення живого спілкування читачів з авторами книг. А на питання: «Ваша найбільша мрія?» Анатолій Володимирович відповів: «Щоб у нашій країні настав мир. Щоб ви, діти, коли станете дорослими, не залишили Україну та зберегли її».
Автограф-сесія, спільні світлини на згадку, величезне задоволення від зустрічі та бажання читати нові книжки – так завершилося літературне рандеву.
 

13.03.2019

«Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря»
Поетичний турнір

         З нагоди вшанування 205-річниці від дня народження  генія українського народу, видатного поета, письменника та митця Тараса Григоровича Шевченка читачі бібліотеки залюбки взяли участь у поетичному турнірі за творами Великого Кобзаря. А проводили конкурс майбутні бібліотекарі - студенти Університетського коледжу Київського університету ім. Бориса Грінченка.
 
 

       Разом із школярами студенти обговорили нелегке дитинство обдарованого Тарасика, ознайомили учнів із його непростим життєвим шляхом. А коли торкнулися творчості відомого поета, діти охоче продемонстрували свої знання. Вони по черзі та навіть хором декламували улюблені вірші Шевченка.
 
 

       Жодної хвилини школярам не довелося нудьгувати, адже на них чекали ще захопливі вікторини, ребуси, кросворди, квести. Бойовий дух учасників підігрівало ще й те, що вони розділилися на команди «Кобзарики» та «Юні українці». Капітан кожної команди над усе прагнув принести своїм друзям перемогу і отримати подарунки. За допомогою учні зверталися до книжок з виставки «Крізь мужню музу Кобзаря ростуть співці сучасні і майбутні», які пізніше обрали для читання вдома.
 
 

      Цікавий, пізнавальний захід приніс дітям величезне задоволення. А схвильовані студенти також були задоволені знайомством із азами своєї майбутньої професії та першим  безцінним досвідом спілкування зі своїми майбутніми читачами.

 
 

06.03.2019

«Весняний настрій для мами»
Голосні читання
 
«Матінко моя єдина!
Ти для мене цілий світ!»

І. Савицька
 
Весна вже поволі починає тішити першим теплом та сонячними промінчиками, а на порозі - чудове тепле свято 8 Березня. Тож в очікуванні передсвяткових цікавинок малюки з групи із вадами мовлення  ДНЗ № 176 радо зустрічали бібліотекарів, які відкривають для маленьких читачів світ художнього слова та заохочують їх до читання з раннього віку.
З інтересом дітки слухали твори, присвячені найдорожчій людині на світі – мамі. Дошкільнята гортали сторінки книжечок і журналів та навіть робили перші спроби читати самостійно.
Віршики-привітання, які малята вивчили напам’ять, та поцілунки стануть для мами яскравим подарунком. А бібліотекарі отримали у подарунок – щирі дитячі посмішки, сяючі очі та запрошення до нових зустрічей!
 

26.02.2019

«Мовні перлини для кожної дитини»
Мовознавчий урок
 
«Край, в якому зростає людина,
Це, любий друже, - твоя Батьківщина.
Знай, що нічого рідніше немає
Мови, якою вона розмовляє.»

Валентина Зорік
 
Вчити українську мову за підручниками школярі мають можливість у школі та вдома. А от щоб зустрітися та поспілкуватися із авторами, які створюють підручники, треба завітати до бібліотеки!

Тому з інтересом учні 3-го класу ЗЗСО № 207 відвідали мовознавчий урок за проектом «За українську мову!», який проводила Антоніна Іванівна Мовчун - знана мовознавець, письменниця, заслужений вчитель України, викладач Київського університету імені Бориса Грінченка.
Бібліотекар наголосила, що Антоніна Іванівна є автором дванадцяти підручників і посібників для учнів та студентів. Тож школярам було надзвичайно цікаво побачити, а головне – почути людину, яка докладає багато зусиль і вкладає свою душу, щоб діти могли із задоволенням відкривати для себе українську мову, гортаючи сторінки шкільних підручників.
Учнів дуже захопив незвичайний пізнавальний урок, присвячений багатству і красі нашої рідної солов’їної мови. Безліч цікавинок знайшли школярі на сторінках нового підручника з української мови, який нещодавно презентувала Антоніна Мовчун.

Залюбки відвідувачі прослухали декілька повчальних оповідань Лесі Мовчун - дитячої письменниці та педагога, дочки Антоніни Іванівни. Діти зрозуміли, що у родині у спадок передається талант і професія, виховується любов до рідної землі та мови.

Час сплинув дуже швидко і непомітно. А на згадку юним читачам залишаться чудові враження від зустрічі, світлини із письменницею та ще більше бажання вивчати українську мову.
 

21.02.2019

«Подорож до Країни Мовляндії»
Мовознавча година

«Тож вивчайте рідну мову
Вже тепер, з маленьких літ.
Українське наше слово
Хай звучить на цілий світ!»

Надія Красоткіна

            У Міжнародний день рідної мови бібліотека перетворилася на Країну Мовляндію, якою мандрували вихованці старших груп ДНЗ № 12.
 
 

          Разом із дітками бібліотекарі обговорили значення мови у житті людини. На питання: «Для чого нам потрібна мова?» дошкільнята наввипередки вигукували: «Щоб розмовляти!», «Щоб читати!», «Щоб писати!». А бібліотекарі додали: «Щоб спілкуватися між собою, розуміти один одного, складати казки, творити поезію».
 
 

         На підтвердження цих слів малята схвильовано і старанно читали напам’ять віршики про українську мову, про нашу рідну Україну. Оплесками дітлахи підтримували друзів. А чудові вишиванки, одягнені маленькими читцями, підкреслили урочистість свята.
     Потішив майбутніх першокласників мультфільм «Зоологічний український алфавіт» із циклу «Мультіпедія тітоньки Сови». Малюки пригадали усі літери української абетки та дізналися назви тварин, що починаються з цих букв. А продовжити вивчати рідну мову їм допоможуть книжки з виставки «О мово вкраїнська, хто любить її, той любить мою Україну!».
 


 
 

20.02.2019

«За фаховими порадами – до бібліотеки!»

«Наше майбутнє залежить від
бібліотекарів, читачів та мрійників.»

Ніл Гейман

     20 лютого до бібліотеки на екскурсію завітали студенти Університетського коледжу Київського університету ім. Бориса Грінченка, які навчаються на спеціальності «Бібліотечна справа», та викладач коледжу Олена Анатоліївна Сіра.
    Бібліотекарі поділилися із майбутніми колегами практичним досвідом проведення різноманітних заходів із юними читачами, наголосивши, передусім, на інтерактивному спілкуванні. Зокрема, дошкільнята потребують більш ігрових форм, а старші діти із задоволенням беруть участь у вікторинах, конкурсах, квестах.
 
 
 

     Також велику увагу бібліотекарі приділяють популяризації бібліотечного фонду і промоції читання. Студентів зацікавила проектна діяльність бібліотеки, спрямована на висвітлення визначних подій в Україні та світі. З особливим інтересом відвідувачі переглянули буктрейлери за книгами відомих українських письменників, створені бібліотекарями. Така форма залучення читачів до літератури, як буктрейлер, показала, що бібліотекарі постійно удосконалюють свій фаховий рівень, впроваджують новації.
          Охоче дівчата і юнаки зголосилися долучатися до заходів у бібліотеці, щоб краще опановувати обрану професію. Сподіваємось, що така співпраця буде цікавою та корисною для усіх.


 
 

19.02.2019

«Хто це? Що це?»
Голосні читання

«Читання вголос, особливо дітям, -
це найважливіше у вихованні.»
Віктор Астаф’єв


     Голосні читання – це одна з поширених та найпопулярніших форм роботи  бібліотеки із дошкільнятами та учнями молодшого шкільного віку. Вони дуже заохочують дитину до читання. І від того, з якими книгами відбудеться знайомство юних читачів, залежить, зокрема, їх зацікавленість і подальше бажання читати.
 
 

    Саме твори відомої української письменниці, лауреата Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва Марії Морозенко і обрали бібліотекарі для зустрічі із учнями 1-го класу спеціалізованого навчального закладу«Лісові дзвіночки» за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури».
 
 

    Дітям до вподоби стали кумедні та пізнавальні віршики із серії «Хто це? Що це?», з любов’ю і гумором написані авторкою. Бібліотекарі спочатку прочитали першачкам декілька віршованих історій, а потім запропонували діткам самим продовжити читання. І тут почалося своєрідне «змагання». Як же старалися навіть ті, хто тільки опановує читання! Адже, як виявилось, деякі школярі читають вже досить добре. Діти пильнували за тим, щоб не помилитися при читанні, правильно вимовити слова, відтворити інтонацію, а бібліотекарі їм допомагали. Крім того, голосні читання частково перетворилися на коментовані, тобто школярі разом із бібліотекарями обговорювали прочитане.
 
 

    Перегляд чудового мультику про тварин за віршиками пані Марії також сприяв тому, що маленькі відвідувачі залюбки обрали для читання її книжечки.
Тож відкриваємо чарівний світ літератури разом із бібліотекою!
 
 

14.02.2019

«Нехай чудо-валентинки прилітають, як сніжинки»
Заняття гуртка «Творчість юних»

«Друзів маємо багато –
Валентинки ці для них.
 І в чудове, гарне свято
Привітаємо усіх!»

Надія Красоткіна


        День Святого Валентина – це не тільки традиційне свято закоханих, а і свято друзів, свято родин. Адже любити і поважати один одного можуть батьки і діти, сестри і брати, друзі та сусіди. А висловити свою симпатію можна, зокрема, через подарунки, сюрпризи, сувеніри.
 
 

        У День Святого Валентина відвідувачі бібліотеки із задоволенням створювали валентинки - привітальні листівки для тих, кого люблять. У нагоді читачам стали кольоровий папір, ножиці, клей, фігурні дироколи та… натхнення. І вже незабаром діти охоче демонстрували святкові сувеніри із зображенням янгола-охоронця Валентина, що, як розповіли бібліотекарі, завжди оберігає від лиха тих, хто вірно дружить та щиро кохає.
 
 

     У нагороду за старанність юна майстиня Юля Дунаєва провела для своїх друзів майстер-клас з аквагриму. Дівчатка залюбки прикрасилися романтичними пурпуровими сердечками, а бешкетник Богдан перетворився на закоханого Дракончика. Весела фотосесія додала зустрічі святкового настрою. А привітання від дітлахів дуже потішили бібліотекарів.
    Тож радуйте своїх близьких подарунками, і не тільки на свято. Адже прояв турботи, любові і уваги – це найкращий подарунок.


 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter