Покажчики

Біобібліографічний довідник «Письменники Національної Спілки письменників України Деснянського району міста Києва»

Шановні користувачі!
 
Вашій увазі пропонується біобібліографічний довідник «Письменники Національної Спілки письменників України Деснянського району міста Києва»



 

Письменники-ювіляри 2016 – лауреати премії ім. Т. Шевченка

Вшановуючи видатних класиків української літератури -  ювілярів 2016 року, лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, а також з нагоди 55-річчя заснування літературної премії на честь Кобзаря складений біобібліографічний покажчик «Письменники-ювіляри 2016 – лауреати премії ім. Т. Г. Шевченка».

 
 

Соня Делоне – українська Коко Шанель (2016)

 
Бібліографічний нарис «Соня Делоне - українська Коко Шанель» підготовлений за загальносистемним проектом «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації» та до 130-річчя з дня народження відомої в світі французької художниці-графіка українського походження.

Мета видання – висвітлення матеріалів про життєвий та творчий шлях представниці напрямку арт-деко (футуризм, орфізм, симультанізм), дизайнера, модельєра, яка увійшла в історію як ключова фігура паризького авангарду XX століття і зовсім не відома в себе на батьківщині.

 
 
 

Подорож у країну дитинства (2015)

  Шановні діти!

 Важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як неперевершені книги Всеволода Нестайка, якого часто називають Гоголем сучасної української літератури.
 Будучи досвідченим письменником, Всеволод Зіновійович говорив, що побути дитиною йому завадила Велика Вітчизняна війна, тому й став він дитячим письменником, щоб у творах повертатись у дитинство, догратись, досміятись. На його книжках виросло кілька поколінь, а твори – були визнані золотим фондом дитячої літератури.
 Вашій увазі представляємо інформаційний список літератури, присвячений видатному українському дитячому письменникові Всеволоду Зіновійовичу Нестайку.
                                                                                      ПЕРЕГЛЯНУТИ
 

Битва за Україну в художніх творах (2014)

  Події Великої Вітчизняної війни відображені в українській літературі ХХ століття глибоко й різнобічно, в усіх своїх проявах: армія й тил, партизанський рух та підпілля, героїзм та зрада, велич та драматизм Перемоги.
  Автори військової прози, як правило фронтовики, в своїх творах спираються на реальні події, на власний фронтовий досвід. Головною лінією їх творів проходить солдатська дружба, фронтове братство, труднощі похідного життя, героїзм та дезертирство.
  З нагоди 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників, в рамках проекту „Треба жити й пам’ятати” укладено рекомендаційний список „Битва за Україну в художніх творах”
 

Василь Биков - майстер воєнної прози ХХ століття (2014)

 
Бібліографічний покажчик «Василь Биков - майстер воєнної прози ХХ століття» - видання, спрямоване на висвітлення матеріалів про життя та творчість білоруського письменника з нагоди його 90-річчя від дня народження (19.06.1924) та року білоруської культури в Україні.

Книжки Василя Бикова – це безстрашна правда, пристрасна проповідь істинних людських цінностей і нетерпимість до зла - якими б благовидними масками воно не прикривалося.

Мета видання – розкрити постать письменника, який показав в своїх творах, що витоки перемоги в моральній силі народу. 
 
 
 

"Київ у полум`ї війни" (2014)

 
  Друга світова війна обернулася для Києва низкою трагічних подій, незліченими людськими втратами та матеріальними збитками.
  Пропонуємо вам відтворити події цього періоду за допомогою не тільки книг, але й кадрів фотоплівок.
  Видання підготовлене за матеріалами фондів бібліотеки за період  1970-2004 років та  інтернет - ресурсів. Використані книги та альбоми подані за алфавітом  авторів чи назв документів.    
  Сподіваємось, що інформаційна довідка стане в нагоді учням 7-11 класів, бібліотекарям та вчителям – на допомогу у підготовці  до уроків та проведенні масових заходів.
 
 

"Схиляємо голову низько, щоб шану героям віддать" (2014)

КАТАЛОГ КНИЖКОВОЇ ВИСТАВКИ
 
Мета виставки:
- ознайомити читачів із літературою з фонду бібліотеки про суворі та героїчні роки Великої Вітчизняної війни, про мужність і відвагу нашого народу у боротьбі з німецько-фашистськими окупантами, про нелегке дитинство воєнних часів;
 
- представити читачам імена письменників, які словом і зброєю хоробро воювали на фронтах війни та в партизанських загонах і котрі присвятили свою творчість оспівуванню великого народного подвигу;
 
- виховувати у дітей та учнівської молоді почуття патріотизму і любові до Вітчизни, почуття вдячності до тих, хто виборов довгоочікуваний мир на українській землі, надати приклади, гідні наслідування і поваги.
 
 

"Я не одинокий,є з ким в світі жить…" (2014)

 
 
 
  Мета бібліографічної довідки – надання інформації про людей, яких Тарас Григорович Шевченко цінував і любив, які допомогли йому звільнитися з неволі, ділили з ним його приватне і громадське життя, розуміли, підтримували у важку хвилину. Друзів у нього було багато, але у цієї довідки представлені лише деякі постаті.
 
 

Живи, поете, в бронзі і граніті, живи, поете, в пам’яті людській (2014)

 
Путівник «Живи, поете, в бронзі і граніті, живи, поете, в пам’яті людській» підготовлений до 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
 
Мета видання – висвітлення матеріалів, названих на честь відомого поета, зафіксованих в спорудах (пам’ятники, меморіальні дошки), музеях, адміністративно-територіальних одиницях (населених пунктів, вулиць, площ), науково-громадських та культурно-мистецьких організаціях, грошових знаках, нумізматиці (марки), а також художньо-мистецькими засобами.
 
Матеріал розташований за рубриками. В межах рубрик за алфавітом місцевостей, авторів та назв творів.
 
Путівник має вступ, зміст та довідковий апарат. До довідкового апарату входить: покажчик авторів та назв творів, географічний покажчик країн та місцевостей.

Путівник складено на основі літератури, яка є у фондах бібліотек Деснянської ЦБС, та матеріалів, відображених на web-сайтах Інтернету.
 
Путівник розрахований на бібліотечних фахівців, вчителів,студентів, учнів шкіл та широке коло читачів, які хочуть ближче познайомитися з творчістю людства по вшануванню пам’яті великого Кобзаря.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter